
Pektyna do przetworów
Pektyna to naturalna mieszanina polisacharydów i oligosacharydów – czyli cukrów złożonych. Znajduje się na ścianach komórkowych roślin i wykazuje właściwości żelujące, które są wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym, jak i domowym.
Czym są pektyny?
Pektyna to mieszanina węglowodanów, którą można odnaleźć na ścianach komórkowych roślin – po raz pierwszy została odkryta w 1970 roku, a blisko 35 lat później została wyizolowana i nazwana przez francuskiego chemika. Pektyna wywodzi się z greckiego pektos, co oznacza twardnieć, krzepnąć. Zatem, jakie mają działanie?
• Żelujące
• Emulgujące
• Zgęszczające
Dzięki temu wykorzystywane są w produkcji spożywczej. Najbardziej znanymi produktami z pektynami będą dżemy, koncentraty i galaretki. W przemyśle kosmetycznym pektyny służą do produkcji produktów przeciwzmarszczkowych, a w farmacji wykorzystywane są do suplementów diety na odchudzanie.
Pektyna, czyli źródło prozdrowotnych właściwości
Pektyna posiada wachlarz zalet i właściwości, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu:
• Dzięki temu, że pektyna jest źródłem naturalnego, rozpuszczalnego błonnika, wpływa na proces trawienia i przyspiesza go, wspomagając tym samym organizm w oczyszczaniu się z metali ciężkich
• Kontroluje poziom cukru we krwi
• Zapobiega biegunkom i zaparciom
• Wzmacnia florę bakteryjną jelit
• Znajdujące się pektyny na półkach sklepowych mają wspierać przede wszystkim osoby, które borykają się z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, biegunkami itd.
Pektyna do przetworów. Jak rozpoznać owoce ubogie w pektyny?
Niektóre z owoców – w tym jabłka czy skórki owoców cytrusowych – są bardzo bogate w pektynę, inne zaś – ubogie. Łatwo jest to rozpoznać po owocach, które gniotą się bez problemu – oznacza to wtedy, że brakuje im pektyny, która utrzymałaby całość, niczym klej. Do takich owoców należą truskawki, maliny lub borówki. Aby z takich owoców stworzyć dżem, należy wykorzystać bardzo dużo cukru i poświęcić parę godzin na gotowanie obu – często jest też tak, że cukier zabija naturalny smak owoców – dlatego wybranie pektyny jest zdrowszą opcją, która nie wpłynie na końcowe efekty smakowe, gdyż nie posiada charakterystycznych właściwości smakowych.
Pektyna cytrusowa to produkt, dzięki któremu uzyskasz gęstą, galaretową konsystencję. W zależności od tego, czy jest ona niskometoksylowa lub wysokometoksylowa – będzie wynikał sposób gotowania. Pektynę wysokometoksylową dodaje się na wczesnym etapie do gorących owoców, niską zaś, w późniejszym z mniejszą ilością cukru.
https://jawo2008.pl/420-pektyna-cytrusowa.html?search_query=pektyna&results=1#/25-waga-100g
Przykładowy przepis na dżem z pektyną
• 2 kg owoców
• 1 kg cukru
• 3 łyżki pektyny (około 30 gramów)
• Pół szklanki wody
Owoce umyć, oczyścić z ewentualnych szypułek i pokroić w mniejsze kawałki. Wraz z cukrem i wodą wsypujemy wszystko do garnka i zaczynamy gotować. Pektyn należy dodać do gotujących się owoców, pamiętając o częstym mieszaniu. Całość mieszaniny szybko tężeje – zatem po chwili przekładamy wszystko do słoików i pasteryzujemy. Sezon na truskawki za nami, ale zdążysz jeszcze przygotować dżemy z innych owoców na zimę!
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź