
Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej
Przemierzając piękne, polskie krajobrazy nieraz uda się zobaczyć kolorowe pola, w blasku słońca – czy wiesz, jaką roślinę reprezentuje kolor żółty?
Ziarna rzepaku i olej rzepakowy
Rzepak poznasz po złocistym polu – jego cechą charakterystyczną są duże, czteropłatowe, żółte kwiaty. Możesz zobaczyć go w kwietniu, jak i na przełomie czerwca i lipca. Warto zauważyć, że olej rzepakowy nazywa się także oliwą północy – co nie jest wcale marketingowym wymysłem; olej ma podobną zawartość kwasu oleinowego, co oliwa z oliwek.
Jakie właściwości ma olej rzepakowy?
• Zawiera między innymi kwasy linolowy i linolenowy, które są bardzo cenne dla organizmu – korzystnie wpływają na stan cery, pracę układu nerwowego, serca lub też nerek.
• Olej rzepakowy może pochwalić się zawartością wielu witamin: witamina E działająca przeciwutleniająco, K, która odpowiada za krzepnięcie krwi oraz A, która wspiera kondycję skóry i działanie oczu.
• Olej rzepakowy jest także tańszą i równie dobrą opcją dla olejowania włosów – nawilża, regeneruje, wzmacnia i działa odżywczo na strukturę włosów. Stosując taką kurację raz w tygodniu, możesz spodziewa
• się olśniewających efektów!
• Olej zawiera także sterole roślinne, czyli związki antyoksydacyjne, które wspomagają obniżanie poziomu cholesterolu.
Olej rzepakowy to cenny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Jego właściwości możesz wykorzystywać w kuchni, na skórze głowy, jak i włosach. Warto zatem posiadać taki w szeregach kuchennych szafek.
https://jawo2008.pl/386-rzepak-nasiona.html#/29-waga-1kg
Olej lniany
Olej lniany cechuje wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy omega-6 zdecydowanie częściej możesz spotkać w codziennie spożywanych produktach – dlatego uzupełnienie go kwasem omega-3 jest istotne, aby zapobiec niedoborom. Korzystnie wpływa na budowę błon komórek nerwowych, a te na prawidłowe funkcjonalnie mózgu. Olej lniany pomoże Ci w:
• Obniżeniu poziomu cholesterolu
• Walce z PCOS
• Walce z nadciśnieniem
• Poprawie kondycji skóry i włosów
Olej lniany ze względu na swoją wrażliwość termiczną może być stosowany tylko na zimno – dzięki czemu genialnie sprawdzi się w formie dodatku do dań.
https://jawo2008.pl/189-olej-lniany-500ml.html
Olej z czarnuszki
Zarówno czarnuszka, jak i olej z czarnuszki powinny zajmować wysoką pozycję, najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Walory smakowe i zapachowe to jedno – ale liczba prozdrowotnych cech to sygnał, że powinien znajdować się w każdym domu.
• Olej z czarnuszki wspomaga układ odpornościowy, mobilizując do szybszego działania i utylizowania infekcji bądź drobnoustrojów
• Wspiera pracę serca i układu krwionośnego
• Jego stosowanie zaleca się osobom z obniżoną odpornością, z podwyższonym cholesterolem i cukrzycą typu II
• Wśród pozostałych składników oleju z czarnuszki można wyróżnić witaminy A, F, B1, B3 czy minerały, takie jak potas, cynk, magnez, żelazo
https://jawo2008.pl/57-czarnuszka-ziarno.html?search_query=czarnuszka&results=1#/25-waga-100g
https://jawo2008.pl/190-olej-z-czarnuszki-500g.html
W kuchni przez swoją nietolerancję termiczną sprawdzi się w daniach na zimno – sałatki czy dressingi. Z pewnością jest to cenny składnik, który powinien znajdować się w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź