
Ryż basmati – jak ugotować i z czym przyrządzać?
Ryż to idealna alternatywa dla popularnych na polskich stołach ziemniaków. Nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i baza dań jednogarnkowych. Występuje w wielu gatunkach, które różnią się smakiem, a także stosuje się je do różnych typów dań. Czas gotowania zależy również od rodzaju ziaren. W tym wpisie skoncentrujemy się na ryżu basmati. Jak ugotować go prawidłowo? W jakiej kuchni najczęściej się go stosuje i do jakich dań jest podawany?
Ryż basmati – charakterystyka
Ryż basmati to kultywar ryżu długoziarnistego o charakterystycznym aromacie i delikatnie orzechowym smaku. W sklepach występuje w dwóch rodzajach: brązowej (pełnoziarnistej) i białej (obłuszczonej). Uprawiany jest na północy i północnym zachodzie Indii. Najwięcej spożywa się go właśnie tam, a w drugiej kolejności w Pakistanie. Jest uznawany za najszlachetniejszą odmianę i nazywany „królem ryżu”. Szczególnie ceniony jest taki, który przed podaniem przeszedł proces dojrzewania trwający od roku do nawet dwóch lat (aged Basmati). Roczna produkcja ryżu basmati wynosi około 7 milionów ton.
Ryż basmati – jak gotować
Dzięki swojej strukturze (długie i bardzo cienkie ziarna) ryż basmati gotuje się szybko, wystarczy już 10 min. W celu prawidłowego przyrządzenia stosuj zasadę: 1 miarka ziaren na 2 miarki wody. Jego ogromną zaletą jest również podatność na nadawanie mu różnych smaków: ziołowych, kwaśnych, słodkich lub ostrych! Przyprawiony ryż łatwo przyjmuje również barwę np. żółtą od kurkumy. Jest zatem świetnym wyborem dla ludzi, którzy uwielbiają eksperymenty w kuchni.
Gotowanie ryżu – metoda absorbcji
Popularnym w Azji sposobem przyrządzania ryżu jest metoda absorpcji. Polega na dodaniu z góry ustalonej ilości wody i gotowanie aż do całkowitego wchłonięcia jej przez ziarna. Niedopuszczalne jest gotowanie ryżu w ten sposób jak np. ziemniaków tzn. przyrządzanie w większej ilości wody, a następnie jej odlewanie. W taki sposób usuwamy z ziaren dużo cennych substancji. Ryż basmati gotowany metodą absorpcji charakteryzuje się puszystą lekko klejącą strukturą. Z użyciem tej metody można ugotować większość rodzajów ryżów, zmieniając jedynie objętość wody i czas gotowania.
Ilość wody potrzebna do ugotowania ziaren metodą absorpcji ze względu na rodzaj ryżu:
- Ryż basmati – 1,3 (jędrny) lub 1,5 ilości wody w stosunku do ziaren (miękki)
- Ryż jaśminowy i ryż długoziarnisty – 1,5 ilości wody w stosunku do ziaren
- Ryż do sushi – 1,25 ilości wody w stosunku do ryżu
- Ryż w otrębach (czerwony, czarny, brązowy) – stosunek wody do ryżu powinien wynosić 2:1
Czas gotowania ryżu metodą absorpcji:
- Ryż basmati – 12 do 14 minut
- Ryż jaśminowy i długoziarnisty – 18 do 20 minut
- Ryż do sushi – 15 minut
- Ryż brązowy – 35 do 45 minut (aż do całkowitego wchłonięcia wody)
Ugotuj ryż basmati metodą absorpcji samodzielnie we własnej kuchni:
- Wsyp ryż basmati do garnka i płucz go do momentu, aż woda częściowo straci lekko mleczne zabarwienie;
- Wlej wodę (1,3:1 lub 1,5:1) i doprowadź całośc do wrzenia na dużym ogniu;
- Następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek, gotuj 12 do 14 minut;
- Wyłącz gaz i trzymaj ryż pod przykryciem 5-10 minut. Gotowe!
- Jeżeli część ryżu zamierzasz spożyć później, spulchnij go widelcem. W przeciwnym wypadku może się zbić w bryłę.
Ryż basmati – jak przyrządzić?
Oto sprawdzony przepis na limonkowy ryż basmati:
- Ugotuj ryż metodą absorpcji, ale połowę objętości przeznaczonej dla wody zamień na mleczko kokosowe;
- Umyj limonkę, pokrój na dwie części i jedną z nich wsadź do środka garnka;
- Przypraw do smaku solą, kardamonem (najlepiej w ziarenku, przed wrzuceniem do garnka rozgnieć je tak aby wydobyć więcej aromatu);
- Na sam koniec wyciągnij limonkę i wyciśnij z niej sok prosto do garnka, dodaj cytrynowy tymianek i całość zamieszaj.
Tak przygotowany ryż jest delikatny o lekko cytrusowym smaku. Jego łagodny smak będzie się idealnie komponował z wieloma ostrymi i aromatycznymi daniami kuchni indyjskiej.
Ryż basmati idealnie sprawdzi się również w słodkiej wersji. Możesz z niego przyrządzić np. pudding!
- Ugotuj ryż metodą absorpcji
- Do osobnego naczynia dodaj 4 szklanki mleka roślinnego, jedną oskrobaną laskę wanilii, pół szklanki wybranego sypkiego zamiennika cukru, łyżeczkę cynamonu i mielonego kardamonu połącz z 4 łyżkami skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- Wlej mieszankę do ugotowanego ryżu i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż konsystencja zacznie przypominać budyń
- Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty
- Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie wymieszaj
- Pudding wlej do miseczek i po ostygnięciu dodaj świeże owoce lub mus owocowy
Ryż basmati jest bardzo ceniony na całym świecie i teraz już wiesz, że to nie przypadek! Życzymy smacznego!
Spróbuję tej wersji na słodko w moim ryżowarze Lauben wydaje mi się, że da radę, muszę sprawdzić!
Ryż wychodzi rozgotowany i niesmaczny. Nie polecam tego przepisu