popup newsletter popup newsletter
Semolina – co dobrego może wnieść do Twojej codziennej diety?

Semolina – co dobrego może wnieść do Twojej codziennej diety?

   0 Komentarzy

Co to jest semolina? Czy warto ją mieć w swojej kuchni? Do czego można jej używać i dla kogo jest polecana? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w naszym artykule!

Semolina – co to jest?

Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza pozyskiwana z mielenia twardej pszenicy tzw. pszenicy durum. Ma barwę żółtą lub kremowo - żółtą. W przemyśle znajduje zastosowanie głównie do produkcji makaronu i kuskusu. Semolina pochodzi z Azji. Obecnie jej największym producentem jest Kanada. Co ciekawe, jako semolinę określa się również mąki pozyskiwane z ryżu czy kukurydzy. Niektórzy mylą semolinę z kaszą manną. Kasza manna jest pozyskiwana ze zwykłem pszenicy (nie durum). 

Semolina – wartości odżywcze

Semolina to źródło węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Zawiera tez inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania związki takie jak: magnez, witaminę B1, kwas pantotenowy, foliany, miedź, fosfor, żelazo, sód, cynk. Łatwo zauważyć, że semolina zawiera wiele cennych substancji, których niedobór w diecie może być powodem licznych dolegliwości.

W 100 g semoliny znajduje się:

  •         tłuszcz (ok. 1,1 g) -  w tym kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonasycone,
  •         węglowodany (ok. 72, 8 g)
  •         białko (ok. 12,7 g)
  •         błonnik (ok. 3,9 g)

Wartość energetyczna to około 360 kcal.

Semolina – czy warto po nią sięgnąć?

Semolina to z pewnością dobry zamiennik „zwykłej pszenicy”. Makarony z pszenicy durum mniej chłoną wodę i łatwiej jest je ugotować al dente. Semolina jak i inne produkty z niej pozyskiwane, polecana jest diabetykom i osobom zmagającym się z problemem insulinooporności. Wyroby z tej mąki mają niższy indeks glikemiczny (IG = 44), niż te ze zwykłej mąki pszennej. Oznacza to, że po ich zjedzeniu, czujesz dłużej uczucie sytości, a wyrzut insuliny nie jest tak duży jak w tym drugim przypadku. Oznacza to, że jej spożywanie jest również korzystne dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia metabolizm tłuszczów, pobudza perystaltykę jelit i zmniejsza ochotę na „coś słodkiego”.

Spożywanie produktów na bazie mąki z semoliny wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną. Może spowolnić rozwijanie się demencji starczej. To także źródło luteiny, potrzebnej do prawidłowej kondycji skóry oraz wzroku.

Semolina zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawarty w niej magnez polepsza pracę szarych komórek, zmniejsza ryzyko depresji, wspomaga układ odpornościowy. Witamina E i selen są przeciwutleniaczami, które neutralizują działanie wolnych rodników. Oprócz tego bierze udział w powstawaniu i prawidłowym działaniu krwinek czerwonych w organizmie.
W Internecie można się spotkać z różnymi opiniami, odnośnie tego czy osoby wrażliwe na gluten mogą spożywać produkty z semoliny. Mąka z pszenicy durum, tak jak inne mąki pszenne zawierają
w sobie te białka.

Gdzie kupić semolinę?

W małym sklepie osiedlowym raczej nie znajdziesz semoliny. Zdecydowanie lepiej poszukać jej
w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością. Szukanie takich niecodziennych produktów może zająć Ci trochę czasu, jednak semolinę możesz kupić z powodzeniem w naszym sklepie. Za 1kg mąki
z pszenicy durum zapłacisz u nas jedynie 5,99 zł, za 5kg cena wynosi 24,99 zł, natomiast największa paczka mąki, czyli 25kg kosztuje 94,99 zł.

Semolina – zastosowanie w kuchni

Mistrzowie włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie swojej pracy bez semoliny. Wykorzystują ją do wyrobu pysznych makaronów i pizzy. W innych krajach ludzie również z niej korzystają
np. w Niemczech, Holandii, Szwecji, Finlandii, na Ukrainie, a nawet w Indiach. W Twojej kuchni możesz śmiało upiec z niej pieczywo (dzięki semolinie będzie mieć chrupiącą skórkę), usmażyć naleśniki, placki, a także spróbować zrobić pizzę rodem z włoskiej restauracji.

Mąka z pszenicy durum to ciekawa i zdrowa baza do przygotowania pysznych dań. Warto aby znalazła się również w Twojej kuchni.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze