
Suszone śliwki jako naturalne lekarstwo?
Suszone śliwki są pyszną i aromatyczną przekąską. Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się dlaczego są również bardzo zdrowe!
Suszenie owoców to dobry i często wykorzystywany sposób do ich magazynowania i konserwacji. Tradycja suszenia śliwek wywodzi się najprawdopodobniej z rejonu Morza Kaspijskiego. Obecnie ten proces jest powszechnie znany i wykorzystywany. Najwięcej śliwek przeznaczonych do późniejszego suszenia hoduje się w Kalifornii. Owoce śliwki najbardziej lubią panujący tam klimat – rosną dorodne
i mają wyjątkowy smak. W Polsce owoce te są znane i lubiane pod postacią cukierków (suszonych śliwek w czekoladzie). W naszej rodzimej kuchni dodaje się je również do niektórych potraw.
5 powodów dla których warto sięgnąć po suszone śliwki
1. Źródło witamin i minerałów
Suszone śliwki zawierają witaminy:
- Witamina C
- Witamina B6
- Witamina A
- Witamina E
- Witamina K
- Ryboflawina
- Tiamina
- Niacyna
- Kwas foliowy
Dostarczają również minerały wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
- Wapń
- Magnez
- Żelazo
- Fosfor
- Potas
2. Pomogą na problemy z zaparciami
Suszone śliwki to naturalny sposób na zaparcia, zalecany również przez lekarzy. Zawierają około 5 razy więcej błonnika niż śliwki surowe. Dzięki temu usprawniają perystaltykę jelit. Bogate są również w sorbitol i pektyny które korzystnie wpływają na regulację wypróżnień. Z tego względu należy zachować umiar w spożywaniu śliwek, ponieważ spożyte w nadmiarze mogą powodować wzdęcia i biegunkę.
3. Śliwki suszone na ratunek w walce ze zbędnymi kilogramami!
Poprzez proces suszenia, śliwki zawierają większą ilość substancji odżywczych i kalorii w porównaniu do śliwek surowych. Tak jak każde owoce suszone mają dużą wartość energetyczną (kcal). Mimo wszystko dobrze włączyć je co jakiś czas do swojej diety odchudzającej. Poprawią przemianę materii oraz pomogą ustabilizować poziom cukru we krwi. Dzięki temu, dłużej będziesz czuł uczucie sytości i pomogą przetrwać do następnego posiłku, bez podjadania.
4. Obniżają poziom „złego cholesterolu” (cholesterol LDL)
Błonnik zawarty w bakaliach pobudza wydzielanie żółci, pośrednio obniżając poziom tzw. „złego cholesterolu”. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca.
5. Chronią przed osteoporozą
Ludzie starsi, szczególnie kobiety powinny wdrożyć suszone śliwki do swojej diety, ze względu na zwiększone ryzyko zachorowania na osteoporozę. Zawarte w tych owocach polifenole wraz z wapniem, magnezem i witaminą K korzystnie wpływają na stan kośćca, co w praktyce chroni przed osteoporozą.
Suszone śliwki – jak przechowywać?
Już wiesz, że suszone śliwki to skarb natury i warto je mieć w swoim domu. Bardzo ważne jest to, jak je przechowywać, aby móc cieszyć się długo ich smakiem, a także właściwościami.
Po pierwsze, po kupnie śliwek, należy przejrzeć wszystkie owoce. Zjedz w pierwszej kolejności te, które nie są dokładnie wysuszone lub mają na sobie jakieś skazy.
Następnym krokiem jest przesypanie suszonych owoców do szczelnego pojemnika. Ważne jest też, by nie był zbyt duży w porównaniu z miejscem zajmującym przez śliwki. Ma to na celu ochronę owoców przed negatywnym działaniem wilgoci. W przeciwnym razie może dojść do ich gnicia.
Spójrz również na opakowanie śliwek i przeczytaj czy były one siarkowane. Jeśli tak, nie trzymaj ich w metalowym pojemniku. Metal w kontakcie z siarką wydziela nieprzyjemny zapach, który przejdzie do pożywienia.
Najlepiej jest przechowywać śliwki w małych porcjach. Zapobiega to niepotrzebnemu dostawaniu się powietrza podczas otwierania puszki czy innego opakowania i wyciągania co jakiś czas tylko paru śliwek. Minimalizuje to również ryzyko zanieczyszczenia magazynowanych owoców i w konsekwencji uniknięcie ich zepsucia.
Optymalnymi warunkami do przechowywania suszonych śliwek jest temperatura 15 stopni Celsjusza. Pamiętaj by zapobiec oddziaływaniu na nie promieni słonecznych. Pojemnik z owocami powinno położyć się w chłodnym, zacienionym miejscu. Śliwki można również zamrozić. Należy pamiętać aby umieścić je w szczelnych torbach plastikowych, a następnie usunąć nadmiar powietrza.
Podsumowanie
Śliwki suszone to bardzo zdrowa przekąska. W kuchni polskiej dodaje się je do ciast, mięs, a także do kultowego kompotu z suszu, który pije się w Wigilię. Jak wynika z powyższego artykułu, to bardzo dobra intuicja, ponieważ wspaniale działają na nasze zdrowie.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź