banner newsletter

Ksylitol - Cukier brzozowy - Słodzik

5.00
4 opinii klientów
Produkt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli
Promocja!

18,99 zł

22,99 zł

Oszczędzasz 4,00 zł!

  • 500g
  • 1kg
  • 3kg

Inni klienci kupili również

Informacje

  • Dostępny w magazynie
  • Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
  • 14 dni na zwrot
  • Darmowa dostawa już od 199.99 zł
  • Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
  • Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin

Ksylitol - cukier brzozowy

Często głowimy się czym w naszej diecie zastąpić cukier. Ksylitol może być dobrym rozwiązaniem, głównie dzięki swoim właściwościom, szerokiej dostępności oraz niskiej cenie. Jest naturalnym słodzikiem. Zalicza się do grupy alkoholi cukrowych podobnie jak sorbitol, mannitol, erytritol czy maltitol. Jest to tzw. grupa polioli. Czasem określany jako cukier z brzozy charakteryzuje się niską wartością energetyczną. Warto zwrócić uwagę, że ksylitol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Ksylitol - właściwości

Ksylitol fiński jest świetnym zamiennikiem białego cukru, gdyż posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Na przykład wpływa na utrzymanie odpowiedniej gęstości kości i może zwiększyć produkcję kolagenu w organizmie. Stwierdzono także, że cukier brzozowy pomaga w zapobieganiu próchnicy. Ksylitol wpływa pozytywnie na ogólną odporność organizmu.

Ksylitol - indeks glikemiczny i kalorie

Xylitol dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest bezpieczny dla osób zmagających się z cukrzycą. Dobre sprawdzi się także dla osób będących na diecie lub chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ponieważ posiada aż o 40% kcal mniej niż tradycyjny cukier (100 g to 240 kcal).

Ksylitol - cena i gdzie kupić?

Cukier brzozowy coraz częściej pojawia się na półkach supermarketów i marketów. Wciąż jednak zdecydowanie łatwiej kupić go w sklepach ze zdrową żywnością lub online. Jego cena za kilogram to około 30 zł. Jest on jednak bardzo wydajny.

Polecamy nasz sklep internetowy Jawo w Krakowie!

Ksylitol – zdrowszy zamiennik cukru

Ksylitol jest powszechnie znany i używany w kuchni. Zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości. Jego wygląd i smak do złudzenia przypomina tradycyjny cukier z buraków, posiada natomiast 40% mniej kalorii od niego. Dodatkowo ksylitol charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a nasz organizm metabolizuje go bez użycia insuliny. Sprawia to, że jest doskonałym wyborem dla wszystkich osób, które borykają się z cukrzycą.

Jest też świetnym zamiennikiem cukru dla ludzi, którzy przykładają dużą wagę do stanu swojego uzębienia, gdyż nie powoduje on próchnicy i poprawia stan szkliwa. Warto dodać również, że ma bardzo dobry wpływ na mikroflorę bakteryjną naszych jelit, gdyż wykazuje działanie probiotyczne. Dowiedz się, jakie inne właściwości posiada ksylitol i wprowadź go do swojej diety jako zdrowy zamiennik cukru.

Składniki

Wbrew powszechnej opinii i wszechobecnemu nazewnictwu ksylitol cukrem nie jest. Główną wskazówką dla nas powinna być końcówka jego nazwy „-ol”, która wskazuje, że substancja ta jest alkoholem. I faktycznie, ksylitol zaliczamy do alkoholi cukrowych, podobnie jak erytrol, sorbitol, glikol i podobne konstrukcją chemiczną substancje, które spożywamy. Faktem jest natomiast, że na drodze chemicznej możemy otrzymywać alkohole cukrowe poprzez zamianę grupy ketonowej lub aldehydowej w kolejną grupę –OH otrzymując alkohol polihydroksylowy. I tym, sposobem, z glukozy otrzymujemy sorbitol, a ksylitol jest produktem otrzymywanym poprzez zredukowanie ksylozy.

Ksyloza jest cukrem prostym, który zawiera w swojej budowie chemicznej pięć atomów węgla. Dla porównania glukoza czy fruktoza zawierają takich atomów po sześć.

Pochodzenie

Ksylitol został pierwszy raz odkryty i sklasyfikowany w 1891 roku przez niemieckiego chemika Emila Fishera. Wyizolował on go z kory drzewa brzozowego. Warto wiedzieć, że aż do roku 1940 nie był on stosowany i wykorzystywany w postaci, w jakiej znamy go dziś. Dopiero II Wojna Światowa przyniosła w tej sprawie rewolucję, gdyż używano ksylitolu jako zamiennika cukru w diecie żołnierzy.

W obecnych czasach możemy spotkać się z dwoma odmianami ksylitolu. Wyróżniamy Ksylitol Chiński oraz Ksylitol Fiński. Dawniej ksylitol pozyskiwano wyłącznie z drzew liściastych, a zwłaszcza z brzozy, dlatego chętnie nazywa się go cukrem brzozowym. W rzeczywistości jednak możemy się z nim spotkać w ścianach komórkowych praktycznie wszystkich roślin, gdyż polisacharydy, z których jest pozyskiwany, są naturalnym składnikiem budulcowym komórek roślinnych.

Po pewnym czasie okazało się, że ksylan, który jest polisacharydem, występuje w dużych ilościach w ścianach komórkowych liści kukurydzy. Jako pierwsi skorzystali z tej wiedzy Chińczycy, którzy rozpoczęli produkcję tej substancji na skalę masową. Obecnie ksylitol produkowany w Chinach jest sprzedawany na całym świecie. Dzieje się tak głównie dlatego, że jest on dużo tańszy w produkcji niż ten pozyskiwany z drzewa brzozowego.

Na rynku możemy również zakupić Ksylitol Fiński, który zdobył popularność w okresie II Wojny Światowej. W Finlandii ksylitol wciąż jest produkowany z drzew liściastych, jednak podobnie jak w przypadku jego chińskiej wersji, do jego produkcji wykorzystuje się szereg reakcji chemicznych.

Można więc podsumować, że zasadniczą różnicą pomiędzy Ksylitolem Chińskim, a Ksylitolem Fińskim jest miejsce pochodzenia cukrów, z których następnie jest pozyskiwany. Nie dowiedziono jednak nigdy przewagi jednego rodzaju nad drugim.

Właściwości i działanie

Ksylitol jest powszechnie stosowany w żywności już od 1960 roku, jednak dopiero ostatnio staje się on popularną alternatywą dla tradycyjnego cukru, a wszystko za sprawą jego właściwości. Jako pierwsi jego właściwości docenili Amerykanie, gdyż w USA został zatwierdzony jako słodzik w nieograniczonej ilości dla specjalnych celów dietetycznych.

Przyjrzyjmy się faktom:

  •        Ksylitol w 1 g suchej masy zawiera około 2,4 kcal podczas gdy tradycyjny cukier zawiera 4 kcal w 1 g.
  •        Nasze ciało samo produkuje niewielkie ilości ksylitolu w wątrobie, w wyniku metabolizowania węglowodanów. Jest to około 5-15 g na dobę.
  •        Ksylitol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w skórkach owoców takich jak truskawki czy maliny. Innymi jego źródłami mogą być np. grzyby, owies, trzcina cukrowa czy łuski kukurydzy.

Fizycznie ksylitol do złudzenia przypomina tradycyjny cukier pozyskiwany z buraków. Jest biały, sprzedawany w krystalicznej formie, a jego smak jest słodki, choć nieco mniej niż zwykłego cukru. Jak już wspominaliśmy, jest również zdecydowanie mniej kaloryczny (około 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru). Z tego względu zdobył on popularność jako zamiennik cukru w przypadku wszystkich osób będących na diecie redukcyjnej, gdzie odstawienie białego cukru okazywało się szokiem dla organizmu. Stosując ksylitol jako zamiennik, praktycznie nie odczuwamy różnicy smakowej, a jest on zdecydowanie mniej kaloryczny.

Inna ważną informacją jest to, że ksylitol jest idealnym zamiennikiem cukru w diecie przeznaczonej dla diabetyków. Posiada on aż czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier. Właśnie z tego względu jego spożywanie nie powoduje nagłych i gwałtownych skoków poziomu cukru oraz insuliny we krwi.

Inną ważną właściwością jest działanie bakteriobójcze, które sprawia, że ksylitol jest chętnie dodawany do past do mycia zębów oraz gum do żucia. Z tego względu jest odpowiedni dla wszystkich ludzi, którzy cenią sobie higienę jamy ustnej i obawiają się próchnicy. Wspomaga on również szkliwo.

Zastosowanie

Ksylitol możemy z powodzeniem stosować w naszej diecie wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowaliśmy zwykły cukier. Ze względu na niski indeks glikemiczny i niską zawartość kalorii znajduje on swoje zastosowanie jako dodatek do wszelkiego rodzaju diet i posiłków dedykowanych diabetykom lub osobom pragnącym schudnąć.

Jest również bezpieczny dla szkliwa, przez co dodaje się go do produktów spożywczych podawanych dzieciom przez co nie ma on negatywnego wpływu na stan ich uzębienia.

Dodatkowo spożywanie ksylitolu wpływa pozytywnie na naszą florę bakteryjną ponieważ ma on odczyn zasadowy, a dodatkowo eliminuje pożywkę bakterii i grzybów takich jak drożdżaki. Tak więc, jeżeli zmagasz się z problemami infekcji bakteryjnych lub grzybicznych w Twoim organizmie, ksylitol może pomóc w ich eliminacji.

Przeciwskazania

Nie stwierdzono żadnych poważnych przeciwwskazań dla stosowania ksylitolu w naszej codziennej diecie. Oczywiście, jak z każdym nowo wprowadzanym produktem spożywczym, powinniśmy zwiększać jego dawki stopniowo, jednak nie udowodniono żadnego negatywnego wpływu na nasze zdrowie, wzrost szans na zachorowanie na chorobę nowotworową bądź szkodliwości kobietom w ciąży lub rozwojowi płodów.

Zalecane spożycie produktu

Ksylitol, podobnie jak erytrol, nie został sklasyfikowany jako substancja, która wymaga ustalenia odgórnej dopuszczalnej dawki spożycia na dobę. Zaleca się wprowadzanie go do diety stopniowo. Rekomendowana ilością spożywaną na dobę na początku naszej przygody z ksylitolem jest dawka około 15 g (około 3 łyżeczki do herbaty). Warto wspomnieć, że ksylitol nie posiada żadnych udokumentowanych właściwości toksycznych, wobec czego nawet przekroczenie zalecanej dawki dopuszczalnej do spożycia nie powinno powodować żadnych dolegliwości. Przyjmuje się jednak, że nie powinno się przekraczać około 40 g ksylitolu na dobę.

Jeżeli dopiero rozpoczęliśmy swoją przygodę z ksylitolem, nasz organizm może potrzebować nieco więcej czasu, aby się przystosować do jego spożywania. Może to skutkować np. biegunkami, nieprzyjemnym uczuciem w jelitach lub żołądku bądź innymi lekkimi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Nie powinniśmy się jednak tym przejmować, gdyż objawy powinny ustąpić niedługo po tym, jak zaczęliśmy spożywać ksylitol, a nasz organizm się do niego przyzwyczai.

Ostrzeżenia

Uwaga! Wszyscy właściciele czworonogów powinni mieć na uwadze fakt, że ksylitol jest silnie toksyczny dla psów! Jeżeli wiemy, że nasz psiak spożył produkty zawierające ksylitol, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza weterynarii. U psów ksylitol może powodować hipoglikemię, letarg, hiperbilirubinemię (żółtaczkę), uszkodzenie hepatocytów, gwałtowne wymioty, a w skrajnych wypadkach, gdy dawka na masę ciała psa była niewielka, nawet śmierć. Dlatego warto trzymać ksylitol poza zasięgiem naszych pupili i zwracać szczególną uwagę na to, aby nie miały one z nim styczności.

Zawartość netto i cena

Cena ksylitolu determinowana jest w znacznej mierze jego pochodzeniem oraz tym, czy jest to Ksylitol Chiński czy Fiński. Mimo tego, że nie stwierdzono zasadniczej różnicy pomiędzy właściwościami obu rodzajów ksylitolu, to Fiński, pochodzący z drzewa brzozowego jest nieco droższy. Może mieć to związek z kosztami produkcji, który w przypadku pozyskiwania ksylitolu z kukurydzy, jest niższy.

Cena za kilogram ksylitolu, w zależności od pochodzenia oscyluje w granicach 20-35 zł/kg. Często możemy spotkać się z opakowaniami 500 g, jednak ich cena jest zazwyczaj mniej opłacalna niż większych opakowań. Mimo że cena ta wydaje się dość duża na tle tradycyjnego cukru, warto pamiętać o jego dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie.

Opinie

Ksylitol cieszy się bardzo dobrymi opiniami wśród konsumentów. Dzieje się tak głównie dlatego, że jest bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnego białego cukru, a jednocześnie jest od niego znacznie zdrowszy. Wykazuje on również szereg działań prozdrowotnych, które zostały udowodnione naukowo.

Wielu ludzi obawia się, że będzie brakowało im smaku tradycyjnego cukru po przejściu na dietę zawierającą ksylitol. Nic bardziej mylnego – ksylitol do złudzenia przypomina w smaku cukier, a dodatkowo pod wpływem wysokich temperatur zachowuje swoje właściwości, co sprawia, że możemy z powodzeniem dodawać go do kawy, herbaty, a także wszelkiego rodzaju wypieków.

Dodatkowo możemy natknąć się również na wiele opinii ludzi chorujących na cukrzyce, którzy po zastąpieniu tradycyjnego cukru ksylitolem, zauważyli poprawę swojego samopoczucia oraz zmniejszenie objawów chorobowych.

Produkt wegetariańskiTak
Produkt wegańskiTak
Produkt bez dodatku cukruTak
Produkt nie zawiera konserwantówTak
Produkt bez dodatku soliTak
Produkt bez dodatku oleju palmowegoTak
Składnikiksylitol
Kraj pochodzeniaFinlandia, lub inny w zależności od dostawy.
Informacja o alergenachW zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ProducentF.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Plac błonie beszcz 2, 31-573 Kraków
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna:1000 kJ / 240 kcal
Tłuszcz0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0g
Węglowodany100g
w tym cukry proste0g
Białko0g
Sól0g
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi

Opinie

Doskonały produkt
5.00
(4 opinii)
4
0
0
0
0
Ocena

2019-09-16

Na dietę idealny

Ksylitol polecam wszystkich, którzy chcą przejść na dietę, a nie wyobrażają sobie życia bez nutki słodkości.

Ocena

2019-08-23

Zamiennik cukru

Mój najlepszy zamiennik cukru.

Ocena

2019-08-15

Polecam

Stosuję ksylitol od Jawo już bardzo długo i nie wyobrażam sobie zamienić go na cokolwiek innego! Walczę z nadwagą ale kocham słodką herbatę więc ksylitol to super zamiennik

Ocena

2019-06-10

Super

Świetny zamiennik cukru, idealna alternatywa dla wszystkich, którzy stawiają na zdrowe rozwiązania. Bardzo wydajne opakowanie.

Napisz opinie

4 innych produktów w tej samej kategorii: