popup newsletter popup newsletter
Zdrowszy zamiennik cukru? - Erytrol

Zdrowszy zamiennik cukru? - Erytrol

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Od dawna cukier nazywany jest „białą śmiercią”. Dietetycy przestrzegają przed jego zgubnym wpływem na stan naszego organizmu. Badania wykazują, iż przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz przyspieszenia procesów starzenia. Co jednak zrobić, jeśli nie potrafimy obejść się bez słodkiej kawy czy domowego wypieku zawierającego cukier?

Alternatywa dla sacharozy

Na rynku dostępnych jest wiele substancji słodzących, które nie wywołują negatywnych skutków dla zdrowia. Zalicza się do nich między innymi wielowodorowe alkohole, zwane inaczej poliolami lub polialkoholami – erytrol i ksylitol. Choć kontrowersje wokół polioli przez lata rosły, WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) jednoznacznie potwierdziła, iż są one bezpieczne dla organizmu i nie powodują skutków ubocznych, nawet jeśli są stosowane w dużych ilościach. Ponadto erytrol nie tylko nie szkodzi – wykazuje także działanie prozdrowotne.

Erytrol – najzdrowszy ze słodzików

Erytrol charakteryzuje się około 30% niższą słodkością od tradycyjnego cukru stołowego, jednak z powodzeniem może być wykorzystywany jako słodzik do kawy, herbaty czy ciast. Sprawdza się zwłaszcza jako dodatek w potrawach dla diabetyków, ponieważ wykazuje niemal zerowy indeks glikemiczny, czyli nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi. Ponadto łączy się z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zyskuje funkcję antyoksydacyjną i redukuje ich poziom, co znacznie spowalnia procesy starzenia. Erytrol w większości jest wydalany z organizmu wraz z moczem, gdyż nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie. Badanie wykazują, że jedynie 10% erytrolu trafia do okrężnicy, dzięki czemu jego użytkownicy nie są narażeni na niepożądane efekty, takie jak biegunki czy zaparcia.

Erytrol a odchudzanie

Potrawy przyrządzone z dodatkiem erytrolu zamiast tradycyjnego cukru stołowego są odpowiednie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę, ale także dla tych, które się odchudzają. Etyrol ma bowiem dziesięciokrotnie mniej kalorii niż sacharoza. Badania wykazują, że 1 g erytrolu zwiera około 0,3-0,4 kcal, natomiast taka sama ilość zwykłego cukru – aż 4 kcal. Wypieki z wykorzystaniem wielowodorowego słodzika nie tylko nie tracą swoich walorów smakowych, ale także wspomagają proces odchudzania. Zatem dzięki erytrolowi osoby na diecie nie muszą wcale rezygnować z ukochanych słodkości. Przykładowym przepisem na zdrowe i niskokaloryczne ciasto, przy wykonaniu którego cukier stołowy zastąpiono erytrolem jest owocowo-warzywna propozycja z dodatkiem orzechów nerkowca. 

Popularność alternatyw dla tradycyjnego cukru stołowego wciąż rośnie. Erytrol zyskuje swoich zwolenników przede wszystkim dzięki niskokaloryczności, ale także przez wzgląd na dobroczynny wpływ na organizm. Warto zatem sięgnąć po słodzik, który zapewni słodki posmak napojów czy wypieków i jednocześnie nie zaszkodzi zdrowiu, a nawet pozytywnie wpłynie na jego stan.

#zamiennik cukru

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code