popup newsletter popup newsletter
Suszone daktyle – dlaczego warto je jeść?

Suszone daktyle – dlaczego warto je jeść?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Owoce daktylowca świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, deserów czy słodka przekąska w ciągu dnia. Dzięki temu, iż nie zwierają zbyt dużej ilości wody, nawet po zasuszeniu zachowują większość swoich właściwości. Dlaczego warto jeść suszone daktyle?

Dobroczynny wpływ daktyli na funkcjonowanie organizmu

Daktyle – zarówno świeże, jak i suszone – są bogatym źródłem witamin oraz minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość potasu pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.

Naturalne salicylany działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo (podobnie jak aspiryna), jednak nie obciążają układu pokarmowego. Warto zatem sięgnąć po garść daktyli, aby wzmocnić układ odpornościowy. Ponadto daktyle redukują także poziom cholesterolu we krwi. Wzbogacenie diety o te drogocenne bakalie pomaga zneutralizować obecne w żołądku kwasy, tworząc jego środowisko bardziej zasadowym.

Natomiast wysoka zawartość magnezu i potasu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, jak również pracę mięśni.

Błonnik w suszonych daktylach

Podczas procesu suszenia daktyli wielokrotnie wzrasta w nich zawartość błonnika. Dlatego właśnie suszone owoce daktylowca świetnie sprawdzają się jako składnik diety osób pragnących zrzucić kilka kilogramów, pomimo iż są słodkie – błonnik bowiem pęcznieje w żołądku i powoduje dłuższe uczucie sytości, a same daktyle zawierają stosunkowo niewiele kalorii. Co więcej, włókna pokarmowe pozytywnie wpływają na procesy trawienne i metaboliczne oraz na perystaltykę jelit, a tym samym pomagają zredukować uciążliwe zaparcia. Przy spożywaniu daktyli należy jednak pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, ponieważ dieta zawierająca wysokie ilości błonnika wymaga częstego uzupełniania poziomu płynów.

Daktyle po wysiłku fizycznym

Nie bez powodu daktyle są szczególnie upodobane przez osoby aktywne fizycznie. Wysoka zawartość cukrów prostych w owocach daktylowca sprawia, że są one świetnym źródłem energii po intensywnym wysiłku, ponieważ mieszanka sacharozy, fruktozy i glukozy jest błyskawicznie wchłaniana przez organizm. Ponadto zawarte w daktylach witaminy oraz minerały, poprzez uzupełnienie niedoborów glikogenu, pozwalają szybko zregenerować zmęczone wysiłkiem mięśnie.

Ich dodatkową zaletą jest to, że mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jednak osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej nie powinny przesadzać z ilością zjadanych owoców.

Suszone owoce daktylowca są słodkie, a jednocześnie zdrowe. Doskonale sprawdzają się więc jako energetyzujący komponent diety, który dostarczy ciału mnóstwa witamin i substancji odżywczych.