banner newsletter
Wszystko co powinieneś wiedzieć o migdałach

Wszystko co powinieneś wiedzieć o migdałach

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Migdały są pyszne i nadają naszym potrawom wyjątkowy smak oraz aromat, a przy tym stanowią świetne źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego też powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Jakie właściwości zdrowotne posiadają migdały? Dlaczego warto je jeść?

Migdały i ich wartości odżywcze

Pochodzące z Bliskiego Wschodu migdały znajdują się w grupie najzdrowszych produktów żywnościowych świata, tzw. superfoods. Są świetnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Migdały to bogactwo minerałów, takich jak: magnez, wapń, cynk, potas i fosfor. Oprócz tego znajdziemy w nich wiele ważnych dla organizmu witamin, a w szczególności witamin z grupy B i witaminę E. To produkt, który w 50 % składa się z tłuszczu, zatem jest wysokokaloryczny – w 100 g migdałów znajduje się 590 kalorii.

Migdały w płatkach

Korzystny wpływ na organizm

Migdały mimo tego, że zawierają dużo tłuszczu, sprzyjają odchudzaniu, dlatego polecane są osobom na diecie odchudzającej, oczywiście w rozsądnych ilościach. Mieszczące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i chronią przed gromadzeniem się w organizmie zbędnej tkanki tłuszczowej. Ponadto migdały to źródło błonnika, który daje uczucie sytości na długo. Warto też dodać, że długie żucie dwóch bądź trzech migdałów to skuteczna metoda na radzenie sobie z napadami głodu.

Migdały stanowią cenne uzupełnienie diety wegetarian i sportowców. Ta pyszna przekąska charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Możemy w nich znaleźć go nawet więcej niż w niektórych roślinach strączkowych, np. białej fasoli, dlatego powinny one znaleźć się w diecie wegetarian. Ponadto posiadają dużo argininy – aminokwasu poprawiającego wydolność mięśni, dlatego też polecane są sportowcom.

Migdały powinny znaleźć się w diecie każdej przyszłej mamy i to nie tylko ze względu na obecność kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka. Migdały to świetny sposób na ciążowe mdłości, a także na zgagę uprzykrzającą normalne funkcjonowanie, w szczególności w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Z racji tego, że mają zasadowy odczyn, zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą nieprzyjemne uczucie pieczenia.

Ze względu na to, że migdały to cenne źródło magnezu, witamin z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych, powinny po nie również sięgać osoby narażone na ciągły stres i zmęczone psychicznie. Warto też podkreślić, że bogactwo składników odżywczych znajdujących się w migdałach korzystnie wpływa na urodę.

Migdały całe

Migdały blanszowane

Zastosowanie w kuchni

Doskonale współgrają zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Pokruszonymi migdałami możemy posypać prażone jabłka bądź lody. Można je również wykorzystać do przygotowania kruszonki do ciasta, a w formie płatków stanowią doskonałą ozdobę rozmaitych deserów. Wspaniale smakują w połączeniu z kurczakiem, rybą i w sałatkach. Z migdałów przyrządzimy też mleko migdałowe, które w szczególności w diecie bezmlecznej może stanowić zamiennik mleka krowiego. Z kolei po zmieleniu migdałów otrzymamy mąkę migdałową charakteryzującą się słodkim, delikatnym smakiem – doskonałą do wypieku ciasta, chleba czy zagęszczania sosów i zup.

Masło migdałowe

Migdały to drogocenne źródło witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu, dlatego na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie. Wystarczy spożywać tylko kilka sztuk dziennie, by móc cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze