popup newsletter popup newsletter
Czy mąka orkiszowa zawiera gluten?

Czy mąka orkiszowa zawiera gluten?

   0 Komentarzy

Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej, która z pewnością godnie ją zastąpi na co dzień. Dodatkowo mąka orkiszowa zawiera więcej błonnika on klasycznej mąki uzyskanej z klasycznej pszenicy. Ale jakie właściwości posiada mąka orkiszowa i czy zawiera gluten? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się w artykule.

 

Orkisz — co to jest?

 

Orkisz to nieco mniej popularne ziarno, które należy do rodziny zbóż pszenicznych, jednakże od klasycznej pszenicy jest znacznie zdrowszy. Jest to jej świetna alternatywa, która nie jest aż tak nawożona i modyfikowana genetycznie jak zwykła pszenica. Ostatnimi czasy orkisz zyskuje popularność dzięki swoim licznym właściwościom i pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Dzięki współczesnej nauce wiadomo już, że orkisz zawiera idealną ilościowo zawartość niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Są to m.in. węglowodany, sole mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, żelazo, magnez, wapń, elektrolity oraz szereg różnych witamin (wit. D, B1, A, B2, B6, E). Dodatkowo mąka orkiszowa zawiera mniej kwasu fitynowego w porównaniu do mąki białej z klasycznej pszenicy. Kwas fitynowy jest odpowiedzialny za zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych w naszym przewodzie pokarmowym. Z mąki orkiszowej możemy stworzyć wiele pysznych potraw, takich jak na przykład naleśniki, ciasta i ciasteczka, makarony, placki z mąki orkiszowej, a nawet pizze, oraz klasyczne i popularne już musli.

 

 

 

Czy orkisz zawiera gluten?

Orkisz, tak, jak pszenica, zawiera w sobie gluten. Powodem, dla którego mąka orkiszowa zawiera gluten, jest należenie do rodziny zbóż pszenicznych. Produkt wykonany z mąki orkiszowej, na przykład chleb ma IG równe 65, natomiast ten sam chleb wykonany z mąki pszennej białej ma IG ok. 71. Różnica jest niewielka. Jednakże dobra informacja jest taka, że gluten w orkiszu jest lepiej i łatwiej przyswajalny przez nasz organizm niż gluten w białej, pszenicznej mące. A zatem zawierając w sobie gluten, orkisz u niektórych osób może być niebezpieczny i może powodować reakcje alergiczne, co trzeba mieć na względzie. Dlatego też przed kupnem mąki orkiszowej powinniśmy upewnić się, że kupujemy mąkę z odpowiedniego dla nas rodzaju zboża, ponieważ każde z nich ma inne właściwości i zastosowanie.

 

Mąka orkiszowa — właściwości dla zdrowia

Tak jak wcześniej wspomniano, mąka orkiszowa jest znacznie zdrowa niż popularna w naszych domach mąka wykonana z klasycznej pszenicy. Orkisz bowiem posiada wiele substancji odżywczych, które wpływają pozytywnie na naszą odporność wzmacniając ją i wspomagając jej układ. Ponadto orkisz może zapobiegać powstawaniu chorób nowotworowych, a także dba o prawidłową pracę naszego układu pokarmowego. Do licznych zalet orkiszu zaliczyć można również obniżanie cholesterolu, utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (szczególnie polecane osobom chorym na cukrzycę), a nawet dbanie o wygląd i pielęgnowanie naszych włosów, paznokci i skóry.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze