popup newsletter popup newsletter
Morwa biała — właściwości zdrowotne

Morwa biała — właściwości zdrowotne

   0 Komentarzy

Morwa biała to roślina lecznicza bardzo popularna w Chinach, gdzie stosowana jest w medycynie niekonwencjonalnej. Owoc morwy białej skutecznie pomaga przy problemach zdrowotnych i wielu schorzeniach, a także ma zastosowanie w kosmetyce.

 

Morwa biała posiada ogrom właściwości zdrowotnych — obniża poziom cukru we krwi oraz zminimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, sprawdzi się również u osób, które chcą zgubić kilka kilogramów. Udowodniono również, że wyciąg z korzenia morwy białej hamuje rozwój białaczki i czerniaka. Wszystkie pozytywne właściwości morwy białej zostały potwierdzone przez liczne badania naukowe.

 

Czy morwa biała jest szkodliwa?

 

Ogrom właściwości zdrowotnych zachęca do spożywania morwy białej. Czy każdy może ją spożywać?

 

Kobiety w ciąży, karmiące piersią lub osoby uczulone na składniki suplementów diety nie powinny spożywać morwy białej w żadnej postaci. Roślina z reguły nie jest szkodliwa, dlatego można traktować ją jak zwykły posiłek. Morwa biała w postaci herbaty posiada dużo potasu, sprawia to, że napój jest niebezpieczny dla osób cierpiących na choroby nerek.

Brak przeciwwskazań czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną opcją w kwestii dbania o swoje zdrowie.

 

Herbata z morwy białej — jak pić

 

Herbata z morwy białej powinna znaleźć się w diecie każdego, kto choruję na miażdżycę, diabetykom i osobom dbającym o linię.

 

Wykonanie takiego napoju jest banalnie proste, wystarczy jedną łyżeczkę suszonych liści morwy białej zalać wrzątkiem (100 ml). Następnie przykryć naczynie i parzyć przez około 5 minut. Niezwykle prosty przepis na zdrowy napój, aby uzyskać odpowiednie efekty zdrowotne, należy pamiętać o systematyce w piciu herbaty.

 

Herbata z morwy powinna być spożywana około 15 - 30 minut przed posiłkiem, ponieważ tyle potrzebują liście morwy, aby wypuścić związek DNJ — który zapobiega wchłanianie cukrów przez żołądek. Zalecana dzienna dawka herbaty z morwy to od 2 do 5 filiżanek, wszystko zależy głównie od celu i potrzeb organizmu.

 

Najważniejsze właściwości zdrowotne herbaty z morwy to:

 

Obniża poziomu cukru — najważniejszym składnikiem liści morwy jest związek chemiczny DNJ, zwany również moranoliną. Hamuje wchłanianie glukozy przez żołądek, a co za tym idzie — optymalizuje poziom glukozy we krwi.

 

Wspiera pracę serca — liście morwy regulują poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Dlatego sprawdzą się idealnie w leczeniu miażdżycy. Udowodnione jest również, że u osób systematycznie pijących herbatę z morwy białej rzadziej występują problemy z sercem.

 

Pomaga w odchudzaniu — problem z nadwagą i otyłością dotyczy coraz więcej osób. Herbata z morwy będzie idealnym składnikiem diety odchudzającej. Moranolina pomaga pozbyć się węglowodanów prostych i skrobi z organizmu.

 

Działanie przeciwnowotworowe — wiele badań wskazuje na to, że herbata z morwy pomaga zapobiegać rakowi szyjki macicy i wątroby.

 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze