popup newsletter popup newsletter
Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

   0 Komentarzy

Pytanie z pozoru łatwe, a kryje w sobie wiele odpowiedzi. Aby mówić o żywności, należałoby skupić się na etapach wcześniejszych – ich produkcji, w jaki sposób powstały oraz w jakim celu. Celem wspólnym z pewnością jest po prostu produkcja – jednakże już tu znajdziemy ukierunkowanie na inne wartości. Przy żywności ekologicznej zwraca się uwagę na ochronę środowiska oraz wysoką jakość plonu; przy żywności konwencjonalnej spotykamy się z nastawieniem na maksymalną wydajność ekonomiczną. Zatem, co z samą żywnością? Wysoka jakość produktów organicznych cechuje się przede wszystkim brakiem obecności środków ochronnych dla roślin, w tym między innymi: pestycydów czy herbicydów. Dodatkowymi atutami są smak, duża liczba witamin i minerałów. Żywność, która jest uprawiana metodami ekologicznymi ma finalnie korzyści więcej – zwiększona liczba składników odżywczych i nieporównywalne walory smakowe, to zalety, których każdy chciałby doświadczyć w trakcie swojego posiłku.

 

Jak odróżnić żywność ekologiczną od konwencjonalnej?

Najważniejsza zdaje się być ocena stopnia przetworzenia – w produktach ekologicznych istotnym czynnikiem jest zachowanie pierwotnej wartości odżywczej. Unika się rafinowania czy konserwowania, które wpływają na wartość odżywczą – a ta jest drugim istotnym czynnikiem w naszej ocenie. Zwartość minerałów i witamin w codziennych posiłkach jest niezwykle istotna. W produktach ekologicznych zwartość różnych witamin – w tym chociażby witaminy C i B – jest zdecydowanie wyższa. Żelazo, magnez, fosfor i potas to elementy, których także nie powinno brakować w diecie, a z pewnością jest ich więcej w żywności ekologicznej. W tym wszystkim należy pamiętać o tym, że takie surowce dłużej utrzymują swoją świeżość i nie są podatne na szybkie psucie, jak i o tym, że nie zawierają toksyn pochodzących z różnych substancji chemicznych do ochrony roślin. Wysokie wartości odżywcze, zdrowie, smak i aromat to cechy, które możesz powiązać z ekologiczną żywnością.

https://jawo2008.pl/27-bio-rodzynki-sultanskie.html#/28-waga-500g.

 

Wykorzystywane sposoby w produkcji żywności konwencjonalnej, odbijają się na środowisku i powodują, że na sklepowych pułkach znajdują się produkty jakościowo nienajlepsze, silnie poddane procesom chemicznym. W wyniku tego wszystkiego, niekiedy jest bardzo trudno odróżnić te dwa typy żywności – ekologiczną powiążemy z mniej okazałymi, nieregularnymi kształtami, z mniejszą intensyfikacją smakową – konwencjonalna niestety będzie się wiązała z pozornie lepszymi, dużymi produktami. Przykładowo, jajka produkowane na skalę przemysłową charakteryzują się intensywnym zapachem, który powstaje w wyniku dodania do paszy mączki z ryb; a jajko w gospodarstwach ekologicznych będzie miało zapach niemalże niewyczuwalny.  W przypadku warzyw, intensywniejsze smaki i zapachy będą związane z produkcją w gospodarstwie ekologicznym – te produkty posiadają wyższy procent suchej masy i cukrów.

 

Co wybrać?

Jeżeli mamy dostęp do żywności ekologicznej, sięgajmy po nią. Jest nie tylko bezpieczniejsza dla zdrowia, ze względu na mniejsze zanieczyszczenie tych produktów metalami ciężkimi, ale także zawiera więcej, wartościowych składników odżywczych dla naszego organizmu. Sięgnij zatem po produkty, które będą wywierały pozytywne skutki na Twoje ciało.

https://jawo2008.pl/20-bio-kasza-jaglana.html#/29-waga-1kg

https://jawo2008.pl/26-bio-orzechy-nerkowca.html#/28-waga-500g

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code