
Kasza bulgur — zapoznaj się z jej właściwościami
Co to kasza bulgur?
Kasza bulgur to jedna z wielu dostępnych rodzajów kasz. Jest ona wytwarzana z pszenicy durum, a więc wysokiej klasy ziaren, co czyni ją niepowtarzalnym składnikiem odżywczym. Kasza bulgur jest wytwarzana w procesie osuszania ziaren pszenicy, które następnie poddawane są rozgnieceniu. W zależności od stopnia rozgniecenia występują odmiany kaszy drobno, średnio lub gruboziarnistej. Jako jedna z reprezentantek kaszy uchodzi za tę, która zawiera największą ilość składników odżywczych i mineralnych.
Kasza bulgur — dla kogo?
Kasza bulgur zawiera mnóstwo cennych witamin oraz minerałów. Kto powinien częściej spożywać tę kaszę?
- Osoby podatne na zaburzenia krążenia. Kasza bulgur jest źródłem potasu, który wspiera pracę serca, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi.
- Osoby narażone na długotrwały stres. Kasza zawiera duże ilości witaminy z grupy B oraz magnez. Te dwa składniki wspierają układ nerwowy człowieka i wzmacniają go. Dodatkowo połączenie witaminy B6 i magnezu wpływa pozytywnie na sen i nastrój, a dodatkowo poprawia ogólną kondycję cery, włosów i paznokci.
- Osoby z problemami układu trawiennego. Bulgur zawiera spore ilości błonnika, które regulują procesy trawienne. Dodatkowo pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości w organizmie (zalecany produkt w procesie odchudzania)
- Kobiety w ciąży. Kwas foliowy występujący w odmianie bulgur jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dziecka. Obecność kaszy w diecie jest zalecana szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży.
- Osoby chorujące na cukrzycę. Kasza bulgur posiada niski indeks glikemiczny (nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi), dlatego jest zalecana dla diabetyków.
Oprócz wymienionych wyżej właściwości w kaszy znajdziemy duże ilości cynku, wapnia, żelaza i antyoksydantów.
Jak przyrządzić bulgur?
Kasza bulgur to bardzo wdzięczny produkt, który w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Sam proces gotowania kaszy trwa 15 minut, a produkt możemy podawać zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. W zależności od osobistych preferencji można więc przygotowywać z jej pomocą śniadania, obiady czy kolacje. Bulgur jest świetnym dodatkiem do dań, ale może być również bazą — np. kasza na słodko, podana z owocami lub syropem malinowym będzie świetnym pomysłem na sycące i odżywcze śniadanie. Jako dodatek może być jednym ze składowych pełnowartościowego obiadu, podana w towarzystwie świeżej ryby lub mięsa oraz surówki czy gotowanych warzyw.
Przygotowanie dań z kaszą bulgur pozwoli nam dostarczyć do organizmu sporo cennych składników, a dodatkowo sprawi, że będziemy czuć się lekko. Warto docenić ten składnik i mieć go w swojej kuchni, aby na co dzień móc doceniać jego zdrowotne właściwości.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź