
Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?
Kasza jaglana cieszy się niesłabnącą popularnością w naszej kuchni. Znalazła zastosowanie nie tylko w daniach na słono, ale również w daniach na słodko, dzięki czemu możemy śmiało stwierdzić, że posiada różnorodne zastosowanie i można jej używać w różnych posiłkach. Poznaj sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej i dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do swojej diety!
Kasza jaglana – informacje
Kasza jaglana produkowana jest z prosa. Jest to zboże, które uprawiane jest od setek lat w krajach azjatyckich. Polski klimat nie sprzyja uprawianiu tej odmiany zboża, a więc najczęściej się je importuje.
Podczas produkcji, z prosa usuwana jest twarda skórka, a pozostała kasza jest oczyszczana. Dzięki temu możemy poddawać ją dalszej obróbce termicznej. W sklepach znajdziemy kaszę jaglaną sprzedawaną w workach na kilogramy, w torebkach lub np. w postaci płatków jaglanych. Proso nie posiada glutenu, co jest doskonałą informacją dla wszystkich borykających się z nietolerancją lub cierpiących na celiakię.
Kasza jaglana – właściwości
Kasza jaglana posiada jeden z najwyższych indeksów glikemicznych wśród wszystkich rodzajów kasz, jakie możemy spotkać na sklepowych półkach. Z tego względu może ona powodować obawy wśród osób chorujących na cukrzycę. Badania jednak dowodzą, że spożywanie kaszy jaglanej może zredukować poziom insuliny w naszym organizmie.
Inną zaletą jedzenia kaszy jaglanej jest jej działanie na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jest z tego powodu polecana dla osób, które cierpią z powodu niestrawności pokarmowych.
Kasza jaglana posiada w swoim składzie substancje, które wykazują działanie przeciwwirusowe i wpływają na wzmocnienie odporności, co sprawia, że jej często spożywanie może przyczyniać się do leczenia różnego rodzaju chorób.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
W skład kaszy jaglanej wchodzą złożone węglowodany i niewielka ilość błonnika, co sprawia, że jest ona produktem lekkostrawnym, ale jednocześnie sycącym na długi czas. Posiada sporą ilość żelaza, a także witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Duża zawartość białka sprawia również, że chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie wegańskiej. Ugotowana posiada właściwości sklejające, które przyczyniają się do jej szerokiego zastosowania jako spoiwo.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną wykorzystujemy do przygotowania dań warzywnych, ale nie tylko. Sprawdza się w funkcji wypełniacza we wszelkich rodzajach obiadów i posiłków. Coraz częściej sięgamy po nią, przygotowując dania na słodko, dzięki czemu możliwości jej zastosowania nieustannie rosną.
W przypadku przygotowywania kaszy jaglanej na słodko możemy sporządzić z niej tzw. jaglankę, czyli owsiankę, w której zamiast płatków owsianych wykorzystujemy kaszę jaglaną lub płatki jaglane. Możemy podawać ją z dowolnymi dodatkami.
Kasza jaglana może mieć gorzkawy posmak. Aby tego uniknąć, zaleca się płukanie jej pod zimną wodą przed gotowaniem. Gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 15-20 minut.
Kasza jaglana na odchudzanie?
W wielu miejscach w sieci możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że kasza jaglana jest bardzo dobrym produktem, który wspomaga odchudzanie. Spotykamy ją w przepisach na dietetyczne wersje dań, a dodatkowo zaleca się jej spożywanie wszystkim osobom, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów. Mimo dużego indeksu glikemicznego kasza jaglana posiada spora ilość węglowodanów złożonych, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i ogranicza chęć sięgnięcia po słodycze czy podjadania między posiłkami.
Jednak z tego samego powodu na zbyt dużą ilość kaszy jaglanej w naszej diecie powinni uważać diabetycy. Równocześnie sprawdzi się ona idealnie jako zamiennik wszystkich produktów pszenicznych u osób cierpiących na celiakię lub nietolerancje czy alergię na pszenicę.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź