popup newsletter popup newsletter
Te 5 ciekawostek na temat ksylitolu…

Te 5 ciekawostek na temat ksylitolu…

   0 Komentarzy

Poznaj 5 ciekawostek na temat ksylitolu, o których nie masz pojęcia!

Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie powinno być chwilową modą, tylko projektem na całe życie. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się codziennością przez długie lata, mieć siłę do spełniania swoich marzeń i planów, zmiana codziennych nawyków to jedyna słuszna droga. Jednym z kroków, które trzeba podjąć jest ograniczenie lub całkowita rezygnacja z cukru w Twojej diecie.

Nie musisz jednak odmawiać sobie słodkich przysmaków już do końca życia. Te na bazie zdrowych zamienników cukru np. ksylitolu są równie pyszne, a w dodatku nie szkodzą kondycji Twojego organizmu. Zapoznaj się z ciekawostkami na temat cukru brzozowego i zaskocz nimi swoich znajomych oraz rodzinę przy najbliższym spotkaniu!

Ksylitol – co to właściwie jest?

Ksylitol inaczej cukier brzozowy należy do grupy polioli, czyli tzw. alkoholi cukrowych. Są to węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym oraz wartością energetyczną. Dlatego też jest szczególnie polecany dla diabetyków oraz osób, które walczą z nadwagą. Ksylitol pozyskuje się z drewna brzozy lub kukurydzy.

Mimo tego, że otrzymuje się go z naturalnych źródeł, przechodzi on proces zwany uwodornieniem cukru. Jest to niezbędny element produkcji ksylitolu, dzięki któremu staje się on trwałym, białym proszkiem gotowym do zastosowania w żywności oraz stomatologii. Warto wiedzieć, że ma on podobny poziom słodkości co tradycyjny cukier, ale zawiera od niego o 40% mniej kalorii. Czego jeszcze o nim nie wiesz?

1.     Co ma wspólnego ksylitol z II wojną światową?

Pod koniec XIX wieku dwaj chemicy E. Fisher i M.G. Bertrand odkryli ksylitol. Początkowo miał on konsystencję syropu. W krystalicznej postaci zaczęto go produkować dopiero podczas II wojny światowej, kiedy brak cukru stworzył zapotrzebowanie na alternatywne substancje słodzące. Wówczas na bardzo dużą skalę produkowali go Finowie, którzy byli objęci blokadą handlową.

Z biegiem czasu zauważano powszechnie korzystny wpływ ksylitolu na kondycję organizmu, a zwłaszcza jamy ustnej. Po wojnie przeprowadzono badania, które tylko potwierdziły te spostrzeżenia. Wykazały one świetny stan uzębienia Finów. Z biegiem czasu ksylitol zyskiwał coraz większą popularność, a w latach 60. był już stosowany w Szwajcarii, Niemczech, Związku Radzieckim i Japonii jako substancja słodząca zalecana szczególnie diabetykom.

2.     Obecny stan wiedzy na temat ksylitolu

Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej ksylitol widnieje na liście dozwolonych substancji stosowanych do produkcji żywności. Cukier brzozowy jest nie tylko bezpieczny dla zdrowia. W dzisiejszych czasach naukowcy również wykazują jego pozytywny wpływ na zdrowie. Ksylitol dba o dobrą kondycję zębów. Jego spożywanie może w dużym stopniu również ochronić Cię przed próchnicą, którą powodują bakterie Streptococcus mutans. Ich pożywieniem jest glukoza, dlatego też spożywanie przez Ciebie ksylitol oznacza dla nich „śmierć”.

Jeśli zatem spożywasz jedzenie, które zawiera w sobie ksylitol, bakterie te tracą szansę na przeżycie. Jedno z prowadzonych badań wyraźnie pokazuje, że żucie gumy słodzonej ksylitolem zmniejszyło poziom złych bakterii na poziomie 27-75%. Wykazano również, że ksylitol dodany do diety zmniejsza ilość próchnicy i ubytków od 30-85%.

3.     Ksylitol na zapalenie ucha i rozwój drożdży

Ze względu na to, że usta, nos i uszy są ze sobą połączone bakterie, które żyją w ustach, mogą powodować również infekcje ucha. Okazuje, się ze ksylitol może zablokować również rozwój bakterii odpowiedzialnych za infekcje tego narządu. Cukier brzozowy hamuje również rozwój grzybów Candida albicans zaliczanych do drożdżaków. Dlatego też ksylitol nie nadaje się do pieczenia drożdżówek. Z powodzeniem możesz go jednak stosować do wszystkich innych wypieków, oprócz tych na bazie drożdży.

4.     Trawienie ksylitolu

Zdecydowana większość ludzi nie ma problemu z trawieniem ksylitolu. Zaleca się jednak wprowadzać go stopniowo do swojej diety, z tego względu, że organizm musi się przyzwyczaić do produkcji większej ilości enzymu odpowiedzialnego za jego trawienie. Zacznij np. od połowy łyżeczki dodawanej do herbaty lub kawy. Następnie powoli zwiększaj dawkę. Zbyt szybkie przyjęcie dużej dawki ksylitol może wywołać biegunkę czy wzdęcia.

5.     Ksylitol szkodliwy dla psów

Jeżeli ksylitol jest bezpieczny dla ludzi, a wręcz wpływa korzystnie na ich stan zdrowia, dlaczego miałby szkodzić psom? Organizm psa myli ksylitol z glukozą i zaczyna produkować duże ilości insuliny, co niestety może prowadzić do hipoglikemii. Cukier brzozowy ma również szkodliwy wpływ na wątrobę zwierzęcia. Dlatego też zrezygnuj z częstowania swojego psa produktami słodzonymi tym zamiennikiem cukru oraz trzymaj ksylitol z dala od swojego czworonoga.

Ksylitol jest bardzo ciekawą substancją, która ma szerokie zastosowanie. Zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na mniejszą ilość kalorii w stosunku do białego cukru, ale również ze względu na bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Warto również zapoznać się z innymi zamiennikami cukru np. erytrolem lub cukrem kokosowym.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze