banner newsletter
Zamienniki cukru Kasze Ryż naturalny Naturalne kawy ekologiczne Naturane syropy, napoje ekologiczne Fasola Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe
Mąka żytnia – dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety?

Mąka żytnia – dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety?

   0 Komentarzy

Wprowadź mąkę żytnią do swojego menu i poczuj różnicę!

Jak sama nazwa wskazuje, mąkę żytnią pozyskuje się z żyta czyli zboża bardzo bogatego w składniki mineralne. Wiele ludzi postrzega ją jako „gorszą” od mąki pszennej. Jeśli jesteś jedną z takich osób, udowodnimy Ci, że jest wręcz odwrotnie. Mąka pszenna zawiera mniej cennych składników, ponieważ jest bardziej oczyszczona.

Kiedyś tak jak z innych zbóż, tak również z żyta wyrabiano mąkę, którą następnie wykorzystywano do wypieku chleba lub placków. Roślinę uważano za mało szlachetną, dlatego też jej ziarna wykorzystywano jako paszę, a ze słomy wyrabiano dachy, sienniki czy rękodzieła. Z żyta kiedyś, jak i dziś produkowano alkohol. Z fermentowanych ziaren produkuje się wódkę, piwo oraz whisky.

Mąka żytnia – charakterystyka

Smak wyrobów z mąki żytniej jest o wiele bardziej charakterystyczny niż wypieków z pszenicy. Znajdziesz w nim orzechowe i lekko kwaśne nuty. Mąka pszenna i żytnia różnią się pomiędzy sobą także w konsystencji. Ta druga jest grubsza i ma ciemniejszy kolor.

Na rynku dostępnych jest 8 typów mąki żytniej. Im wyższa jest liczba określająca typ mąki, tym bardziej produkt jest ciemny oraz zbliżony swoim składem chemicznym do ziarna.  Dlatego tez im wyższy typ ma mąka, tym jest ona lepsza gatunkowo.

Wyróżnia się:

  •         Typ 500 – zawiera najwięcej węglowodanów, ale najmniej białka i tłuszczy spośród wszystkich typów;
  •         Typ 580 – mąka żytnia jasna – dobrze sprawdza się do wyrobu makaronów lub wypieku chlebów.
  •         Typ 720 – mąka pytlowa – jest polecana do wyrobu zakwasu na żurek
  •         Typ 1150
  •         Typ 1400 – mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek
  •         Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu
  •         Typ 2000 – mąka razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów
  •         Typ 300 – jest to mąka z pełnego ziarna

Mąka żytnia – właściwości odżywcze

Mąka stanowi mieszankę wielu cennych substancji odżywczych np. węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i minerałów. Ich ilość zależy jednak od typu mąki. Zatem jeśli wybierasz mąkę o wyższym typie, dostarczasz organizmowi więcej dobroczynnych składników.

Oprócz powyższych składników mąka żytnia zawiera również dużą ilość błonnika oraz karotenu. Błonnik wspiera układ pokarmowy i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Pomaga również zredukować masę ciała lub utrzymać prawidłową wagę. Karoten sławny jest z tego, że przyspiesza opalanie, ale to nie jedyna jego zaleta.  Korzystnie wpływa również na funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia, a także wspomaga leczenie trądziku.

Pieczywo z mąki żytniej jest wysokoenergetyczne, ponieważ zawiera cukry. Są nimi jednak węglowodany złożone, dlatego też korzystnie wpływają na stabilizację cukru we krwi, a zatem również na poczucie sytości i zapobieganie napadom „wilczego głodu”.

Dlaczego mąka żytnia jest zdrowsza niż mąka pszenna?

Podczas wytwarzania mąki poddaje się ją procesom oczyszczania, co obniża zawartość cennych składników. Mąka pszenna to produkty bardzo oczyszczony, dlatego też jest mniej zdrowa od żytniej. To opinia poparta również badaniami naukowymi, które wykazują, że organizm lepiej radzi sobie z produktami na bazie mąki żytniej. Spowodowane jest to głównie przez mniejsze obciążenie glikemiczne.

Produkty żytnie bowiem nie powodują wysokich skoków cukru we krwi, stabilizując jednocześnie wydzielanie się insuliny. Co więcej, pomagają również obniżyć poziom cholesterolu. Według niektórych źródeł mąka żytnia może obniżyć skłonności organizmu do powstawania kamieni żółciowych, a nawet ograniczyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Mąka żytnia – zastosowanie

Mąkę żytnią można oczywiście zastosować do wypieku domowego chleba. Dzięki temu masz gwarancje, że nie znajdziesz w jego składzie żadnych szkodliwych substancji, które niestety często znajdują się w sklepowym pieczywie. Jeśli chcesz wzbogacić chleb o dodatkowe cenne składniki odżywcze, możesz do wypieków dodać np. nasiona słonecznika, dyni czy siemię lniane. Polecamy także spróbować swoich sił w przygotowaniu chleba tureckiego. To pyszny smakołyk, który charakteryzuje się obecnością daktyli, moreli oraz żurawiny.

Jak widzisz, mąka żytnia jest bogactwem wielu cennych składników odżywczych. Warto wzbogacić o nią swoje codzienne menu. Regularne jej spożywanie wpłynie na wydłużenie uczucia sytości po posiłku, dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz przyspieszy metabolizm.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze