
Właściwości zdrowotne fasoli mung
Nazywana jest inaczej fasolą złotą (Vigna radiata) ze względu na ilość i bogactwo składników. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie! Pochodzi z Indii. Teraz również w Polsce można kupić tę odżywczą i pełną witamin roślinę oraz wprowadzić ją do swojej kuchni. Poznaj zatem powody, dla których warto rozważyć wypróbowanie potraw z fasolą mung w roli głównej!
Cenne źródło białka
Tak jak wszystkie rośliny strączkowe, fasola mung zawiera bardzo dużo białka. Jest ono łatwo przyswajalne, dlatego może stanowić składnik diety wegańskiej, wegetariańskiej, kobiet w ciąży oraz sportowców. Fasola mung to dobre źródło dużej ilości błonnika, który reguluje pracę jelit, co znacznie może poprawić proces odchudzania. Potrawy, których składnikiem jest złota fasola, długa pozostawiają także uczucie sytości po posiłku, co pozwala na trzymanie się wyznaczonych pór jedzenia. Dzięki temu podjadanie jest rzadkie i sprzyja to utracie zbędnych kilogramów.
Moc witamin i minerałów.
Fasola mung to nieoceniona skarbnica wszelkiego rodzaju witamin - A, C, E, K oraz tych z grupy B. Dodatkowo zawiera szereg zdrowotnych minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Imponujące, prawda? Tak wiele dobroczynnych składników w tak małych ziarenkach! Dzięki tak bogatemu składowi, zdaniem naukowców dieta bogata w fasolę mung może pozytywnie wpływać na wiele aspektów zdrowia. Złota fasola:
- wspiera układ nerwowy w stanach długotrwałego stresu,
- wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi,
- wpływa na zbyt wysokie ciśnienie,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, np. wobec takich drobnoustrojów jak gronkowiec złocisty.
Bogactwo antyoksydantów
Flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kwas kawowy - oto antyoksydanty kryjące się w fasoli mung. Dzięki nim, fasola mung może wpływać na stany zapalne w organizmie człowieka. Zwalczane są zalążki chorób serca czy procesów nowotworowych. Co równie ważne, połączenie błonnika oraz antyoksydantów w fasoli mung może być skutecznie wykorzystywane w walce z obniżeniem złego cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.
Ponieważ złota fasola ma niski indeks glikemiczny, szczególnie polecana jest także osobom chorym na cukrzycę. Zawarte w niej substancje mogą wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jej właściwości z pewnością docenią także osoby osłabione oraz te z problemami układy pokarmowego. Fasola mung jest produktem niezwykle odżywczym, który wzmacnia organizm i wspomaga jego regenerację.
Właściwości fasoli mung
Tak jak to wcześniej zostało powiedziane, fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych świata. Patrząc na zawarte w niej witaminy i minerały, nie sposób nie zgodzić się z tym stwierdzeniem! Każdy powinien spróbować urozmaicić swoją dietę, dodając do niej fasolę mung. Warto to zrobić nie tylko ze względu na szereg właściwości zdrowotnych, ale także na smak i możliwość dodania jej do praktycznie każdego dania!
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź