popup newsletter popup newsletter
Ksylitol – alternatywa dla białego cukru

Ksylitol – alternatywa dla białego cukru

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Wyglądem, jak i smakiem niczym nie różni się od cukru białego, a mimo to posiada prawie 40% mniej kalorii. W dodatku niski indeks glikemiczny zachęca do spożywania ksylitolu osoby, które się odchudzają oraz chorują na cukrzycę i insulinooporność. Jest zatem idealnym zamiennikiem zwykłego cukru i nadaje się do słodzenia nie tylko napojów, ale również potraw i deserów. Jakimi zaletami może pochwalić się ksylitol? Czy cukier brzozowy jest dla wszystkich wskazany?

Co to ksylitol i jak smakuje?

Ksylitol to niskokalorycznych środek słodzący zaliczany do alkoholi cukrowych. Charakteryzuje go niska zawartość glikemiczna, a także nie podnosi poziomy glukozy we krwi. Otrzymywany z kory brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Zawiera 40% mniej kalorii, a słodki posmak sprawia, że staje się idealnym zamiennikiem zwykłego środka słodzącego. Ksylitol naturalnie występuje w owocach i warzywach, np. truskawkach, malinach, czy grzybach.

Wszystkie zalety ksylitolu

Ksylitol ma wiele zalet, dzięki którym nie bez powodu nazywany jest zdrowszym zamiennikiem. O jego mniejszej kaloryczności już wspomnieliśmy, a także o tym, że wolno podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego jest zalecany dla osób z cukrzycą typu I i II,  dbających o linię i stosujących diety odchudzające.

Cukier brzozowy skutecznie zapobiega zapaleniom dziąseł oraz powstawaniu próchnicy. Ksylitol jest także wybawieniem dla osób o słabej odporności. Działa bakteriobójczo, a tym samym walczy z rozwijaniem się bakterii, grzybów oraz drożdżaków. Poprawia odporność organizmu na wszelkie tego typu infekcje.

Warto wspomnieć, że ksylitol w diecie lepiej przyswaja wapń. Wpływa korzystnie na mineralizację kości. Po cukier brzozowy chętnie powinny sięgać osoby, które obarczone są ryzykiem osteopenii oraz osteoporozy.

Czy cukier brzozowy jest w pełni zdrowy? Wady ksylitolu

Ksylitolem najczęściej słodzi się napoje, wykorzystuje do wypieków oraz deserów, a także wkomponowuje się go jako składnik potraw i wykwintnych dań. W małych ilościach nie jest on szkodliwy dla zdrowia. Zaleca się, aby w ciągu dnia spożyć 3 małe łyżeczki – czyli około 15-20g cukru brzozowego. W większych ilościach może on wywołać niektóre skutki uboczne, które podrażniają układ pokarmowy. Warto stopniowo dodawać go do swojego codziennego jadłospisu, aby organizm mógł się przyzwyczaić.

Jego wadą jest również dostępność. Nie każdy sklep w swoim asortymencie posiada ksylitol w różnych wariantach zarówno cenowych, jak i pod względem pojemności. Bez problemu cukier brzozowy znajdziesz w naszym sklepie JAWO Kraków, gdzie masz pewność, że produkty są w pełni naturalne oraz o wysokiej jakości.