popup newsletter popup newsletter
Herbata z hibiskusa – na co pomaga i dlaczego warto ją pić?

Herbata z hibiskusa – na co pomaga i dlaczego warto ją pić?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Hibiskus jest egzotyczną rośliną, która oprócz widowiskowych kwiatów może się również zaszczycić szeroką gamą właściwości prozdrowotnych. Wykorzystuje się go zarówno w medycynie jak i kosmetyce. Hibiskus wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Przeczytaj poniższy tekst, aby dowiedzieć się czym jest hibiskus i dlaczego warto pić herbatę z tej magicznej rośliny.

Hibiskus – charakterystyka

Hibiskus jest inaczej nazywany malwą sudańską i pochodzi z okolic Azji i północnej Afryki. Od wieków na tych terenach korzystano z dobroczynnych właściwości hibiskusa w medycynie naturalnej. Nasi przodkowie przyrządzali lecznicze napary z kwiatów hibiskusa, które następnie stosowano do oczyszczenia organizmu. Współcześnie, wyciąg i herbata z hibiskusa stanowią naturalny lek, który pomaga zwalczać wiele dolegliwości.

Właściwości lecznicze hibiskusa

Kwiat hibiskusa, swój dobroczynny wpływ na organizm zawdzięcza zawartości:

  • kwasów organicznych – są to głównie kwasy jabłkowe, cytrynowe, szczawiowe i winowe. Wykazują one działanie pobudzające metabolizm komórkowy i odbudowę uszkodzonego naskórka. W ten sposób redukuje przebarwienia skóry i niedoskonałości.
  • flawonoidów – są to naturalne związki, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i moczopędne.
  • fenoli – są to związku o działaniu antyseptycznym i antyoksydacyjnym (odkażającym).
  • olejków eterycznych – mają działanie przeciwbólowe, uspokajające i antybakteryjne.
  • witaminy C
  • błonnika roślinnego 
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • wapnia.

Hibiskus herbata – właściwości

Najpopularniejszą formą spożywania hibiskusa jest picie specjalnie przygotowanego naparu lub herbaty. Ma ona szereg właściwości pozytywnych dla organizmu, dlatego zalecamy wdrożenie jej do codziennej diety. Podobnie jak nasi przodkowie, my również możemy za pomocą herbaty z hibiskusa oczyścić organizm. Wspomaga również przemianę baterii, działa detoksykująco i zapobiega odkładaniu wody w organizmie.

Herbatka z kwiatu hibiskusa jest dobrym suplementem podczas przeziębienia i grypy. Ma bardzo dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z wirusami.

To również znakomity środek hamujący ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wspierający przemianę materii. Obniża cholesterol całkowity oraz LDL i zmniejsza poziom glukozy we krwi. Jeżeli zmagasz się z nadwagą, herbata z hibiskusa dzięki dużej zawartości błonnika, przyśpiesza proces przemiany materii i wspomaga odchudzanie. Polepsza również pracę wątroby oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Pamiętaj, że jeżeli cierpisz na:

  • niskie ciśnienie,
  • wrzody żołądka lub wszelkie stany zapalne błony śluzowej,
  • zaburzenia hormonalne

odradzamy picie naparów z hibiskusa. Również kobiety w ciąży nie powinny ich spożywać, ponieważ nie odnotowano żadnych badań określających wpływ hibiskusa na płód. Dlatego lepiej „dmuchać na zimne.”

Herbata z hibiskusa – jak parzyć

Aby samodzielnie przygotować herbatkę z kwiatu hibiskusa należy przygotować 1 łyżeczkę suszonych płatków. Następnie zalać je szklanką wrzącej wody i pod przykryciem zaparzać przez około 10 minut. Po zaparzeniu należy odcedzić płatki od herbaty. Wskazane jest spożywanie naparu maksymalnie dwa razy w ciągu dnia. Można również wzbogacić herbatkę i jej aromat dodając do mikstury miód, plasterki cytryny lub pomarańczy, liście mięty czy laskę wanilii – wedle uznania.

Herbata z hibiskusa – gdzie kupic?

Suszone kwiaty hibiskusa są dostępne w wielu sklepach internetowych ze zdrową i ekologiczną żywnością. Gorąco polecamy zakup tego produktu w naszym sklepie Jawo. Kilogram produktu to koszt około 20 zł.