Jak prawidłowo przygotować ryż do sushi - poradnik
Japońska kuchnia towarzyszy nam już od dłuższego czasu i nic nie wskazuje, żeby miało się to prędko zmienić. Do najpopularniejszej potrawy należy tradycyjne sushi. Kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla ekskluzywnych restauracji, obecnie staje się coraz bardziej powszechne. Niektórzy decydują się na własnoręczne przygotowanie sushi w domu, ponieważ sam proces przyrządzenia go może być ciekawym pomysłem na spotkanie towarzyskie. Nie każdy jednak wie, że aby przygotować dobre sushi, trzeba odpowiednio przygotować ryż. Czytając nasz poradnik dowiesz się jak ugotować ryż do sushi, ile należy go użyć oraz jaki będzie najlepszy. Dzięki temu, przyrządzisz danie, które nie będzie odbiegało od oryginałów serwowanych na Dalekim Wschodzie.
Ryż do sushi – czym się cechuje
Ta japońska potrawa składa się z gotowanego i zaprawionego octem ryżu (shari) z dodatkiem jajek, ryb, warzyw, grzybów, owoców morza czy wodorostów nori. Potrawę cechuje krótki termin przydatności, dlatego charakterystyczną cechą przyrządzania tego dania w restauracji jest to, że przygotowywane jest „na żywo”. Jeżeli zastanawiasz się jaki ryż do sushi będzie najlepszy, podpowiadamy, żeby pod żadnym pozorem nie mieszać różnych gatunków. Ziarna ryżu krótko-ziarnistego cechuje wysoka zawartość amylopektyny, dlatego zaraz po ugotowaniu sklejają się ze sobą i przyrządzenie sushi staje się o wiele prostsze.
Jaki ryż do sushi będzie najlepszy?
Aby ostateczny efekt przygotowania sushi był jak najlepszy, niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego ryżu. Decydując się na shari zyskamy pewność, że nasza potrawa będzie zarówno dobrze wyglądać oraz smakować. Ryż do sushi nie powinien być długoziarnisty, lecz okrągły. Dzięki temu łatwiej uformujemy nasze sushi w charakterystyczny, owalny kształt. Jak zrobić ryż do sushi? Należy zaopatrzyć się w ocet ryżowy, który ułatwi proces przygotowania i nada potrawie odpowiedni kształt.
Ryż do sushi – przygotowanie
Aby poprawnie przygotować sushi w domu, trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim podpowiemy ile ryżu do sushi powinniśmy użyć. Proporcje przedstawiają się następująco: na jedną szklankę ziaren wlewamy szklankę wody. Ugotowanie ryżu wygląda następująco:
- ryż należy płukać w zimnej wodzie póki odlewana woda nie będzie zupełnie przeźroczysta,
- ryż zalewamy zimną wodą, której nie solimy!
- następnie odkładamy garnek na 10 minut, aby ryż poleżał w zimnej wodzie
- po upływie tego czasu szczelnie zakrywamy garnek pokrywką, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia,
- po zagotowaniu zmniejszamy ogień i trzymamy na gazie jeszcze przez 10 minut,
- następnie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut,
- gorący ryż przekładamy na metalową misę,
- dodajemy zaprawę do ryżu i delikatnie lecz energicznie mieszamy,
- ostudzamy ryż do temperatury pokojowej, a potem przykrywamy wilgotną szmatką aby ziarna nie utraciły wilgoci.
Zaprawa do sushi
Aby prawidłowo przygotować sos do ryżu sushi należy stosować się do poniższych zaleceń. Na szklankę ryżu będziemy potrzebować:
- 3 łyżki octu ryżowego,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Do najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowania ryżu do naszej japońskiej potrawy zalicza się dobór nieodpowiednich składników. Błędnie wybieramy ryż długoziarnisty, lub w ogóle mieszamy kilka rodzajów. Przez to bardzo ciężko nam uformować tradycyjne sushi, a smak również odbiega od pierwowzoru.
Kolejnym błędem, który często popełniamy, jest zalewanie ugotowanego ryżu zimną wodą w celu ostudzenia. Traci wtedy swoją kleistą konsystencję, która jest niezbędna do odpowiedniego przygotowania sushi.
Bardzo często z przyzwyczajenia do Polskiej kuchni, solimy wodę, w której gotujemy ryż, lub gotujemy go bez przykrywki. Bardzo istotne jest również zaprawienie ryżu po ugotowaniu. Trzymając się powyższych zaleceń z pewnością zwiększysz swoje szanse na udaną potrawę. Powodzenia!