banner newsletter
Powody, dla których warto jeść ryż

Powody, dla których warto jeść ryż

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Wiele osób, gdy rozpoczyna dietę przerzuca się w dużej mierze na ryż, a właściwie na kilka jego odmian. Mamy ich kilka, np. biały, brązowy, paraboliczny, jaśminowy, czy basmati. Stanowi ciekawy zamiennik i można stosować go praktycznie w każdej diecie, nawet tej odchudzającej i bezglutenowej.

Właściwości ryżu

Ryż to prawdziwe źródło węglowodanów, błonnika i białka, a także tłuszczy wielonienasyconych i jednonasyconych. Ponadto to bogata zawartość wielu cennych minerałów: magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia, cynku, czy manganu. Jednak nie zawiera on dużej ilości sodu, dlatego będzie idealny na osób, które mają dietę ubogą w sól. Nie możemy zapomnieć o witaminach z grupy B (w tym kwas foliowy i PP), D, E, K i A. Ryż to duża dawka przyswajalnych dla organizmu składników, które odpowiadają za jego prawidłową pracę. To idealny składnik każdej kuchni i diety.

Dlaczego warto jeść ryż?

Z pewnością jest wiele powodów, które przemawiają za tym, aby spożywać ryż na co dzień. Będzie idealnym uzupełnieniem każdej diety, a więc jest świetną alternatywą dla osób, dbających o linię i chcących zgubić zbędną tkankę tłuszczową. Możemy wybrać wiele jego rodzajów, ale także w różny sposób go przygotować i wykorzystać w kuchni. Jednak ma kilka ważnych zalet, o których warto wspomnieć. Oto kilka powodów, dla których warto jeść ryż:

Ryż nie zawiera glutenu!

Idealny zatem dla tych, którzy borykają się z celiakią. Ponadto wśród osób, które tolerują gluten, również przynosi pozytywne skutki i jest on lepiej tolerowany niż inne produkty zbożowe. Dlatego chętnie wykorzystuje się go w tradycyjnej diecie, ale również i tej bezglutenowej. W dodatku polecany jest osobom, które chorują na cukrzycę.

Dostarcza energii

Dzięki swoim właściwościom dodaje dużej energii, a więc stanowi idealny składnik diety dla aktywnych osób. W dodatku sprzyja odchudzaniu, a to za sprawą umiarkowanego indeksu glikemicznego.

Ryż to zdrowie

Ryż, jak już wspomnieliśmy, będzie odpowiednim składnikiem diety dla cukrzyków. Szczególnie powinni zwracać uwagę na jego pełnoziarnistą odmianę. Dlatego wiele mówi się o tym, że ryż zapobiega cukrzycy i ma niski IG. Chroni również przed nowotworami (jelita i piersi), a także stabilizuje ciśnienie i sprzyja trawieniu.

Szerokie wykorzystanie w kuchni

Nikogo nie powinno zdziwić to, że ryż możemy przygotować na wiele możliwych sposobów. Każdy praktycznie produkt do niego pasuje. Możemy połączyć go z mięsem, rybą, warzywami, czy przyrządzić danie na słodko, np. z dodatkiem świeżych owoców. To także możliwość przygotowania popularnego ryżowego dania – curry. Ryż jest składnikiem dań wytrawnych, sałatek czy potraw słodkich.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze