popup newsletter popup newsletter
Zamienniki soli kuchennej – czym ją zastąpić?

Zamienniki soli kuchennej – czym ją zastąpić?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Sól to ważny składnik w naszym organizmie, ale jak wszystko w nadmiarze – szkodzi. Niekiedy jednak trudno ją od razu wyeliminować, ale warto ograniczyć. W jaki sposób? Choćby poprzez wykorzystanie innego jej rodzaju. Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu poniżej.

Zdrowsza sól – zamienniki

Nie musimy całkiem zrezygnować z soli. Warto po prostu wybrać jej kilka zamienników. Uważa się, że są znacznie zdrowsze, nie zawierają dużej ilości sodu i przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu. Jakie są zatem jej rodzaje? Oto kilka z nich:

Sól himalajska. Zwana najczystszą i jedną ze zdrowszych odmian soli kuchennej. Wydobywana z głębokości nawet 600 metrów w Karakorum w Pakistanie – stąd jej naturalna czystość. Zawiera wiele pierwiastków, które są niezbędne organizmowi do pracy, m.in. jod, żelazo, magnez, czy potas. Ma lekko różowawy kolor i charakterystyczny posmak.

Sól morska. Otrzymywana w wyniku odparowywania wody morskiej. Bogata w żelazo, jod, mangan, magnez czy fluor.

Sól epsom. Jej nazwa pochodzi od miasta w Anglii – Epsom, gdzie okryto ją i początkowo odparowywano. To nic innego jak gorzka, biała i przede wszystkim bezzapachowa sól. Naturalny środek, który ma silne działanie zdrowotne oraz kosmetyczne. Wykorzystuje się ją w kuchni, ale i w kosmetyce.

Sól czarna Kala-Namak. To czarna sól himalajska lub nazywana właśnie kala namak. Stosowana głównie w Indiach oraz pozostałych krajach azjatyckich. Składa się ze wszystkich pierwiastków naturalnych. Stanowi idealny zamiennik soli kuchennej, ale także stanowi ciekawy składnik w kosmetyce.

Przyprawy alternatywą dla soli

Naturalne przyprawy również stanowią zdrowe zamienniki soli. W dodatku działają korzystnie, m.in. przyspieszają metabolizm, a więc sprzyjają odchudzaniu i odpowiadają za dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i minerałów. Jakie przyprawy zastąpią sól? Choćby bazylia, oregano, tymianek, czosnek, cząber, natka pietruszki, imbirmajeranekmięta (np. pieprzowa). Pamiętajmy, że nie musimy całkowicie rezygnować z soli. Wystarczy jedynie ją ograniczyć i zastąpić ciekawymi zamiennikami lub wspomnianymi przyprawami. Z pewnością wpływie to znacznie korzystniej na nasze zdrowie. Wybierajmy po prostu naturalne sole, które nie zostały poddane żadnej uprzedniej obróbce.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze