
Spirulina – jak stosować?
Spirulina zaliczana jest do zdrowych oraz pełnowartościowych produktów, które znajdziemy na rynku jako popularne Superfoods. Posiada bogactwo cennych witamin oraz składników mineralnych, przez co użytkuje się ją głównie w kuchni, ale nie tylko. Wiele jednak osób zastanawia się, co to dokładnie jest spirulina oraz jak ją stosować. Na wszelkie nurtujące pytania odpowiemy w artykule poniżej. Zapraszamy do lektury.
Czym jest spirulina?
Spirulina to niebiesko-zielone glony, nazywane zwyczajowo algami, które występują jako mikroskopijny gatunek alg. Nazwa pochodzi od tego, że pod mikroskopem widoczna jest w postaci spirali. Spirulinę uzyskuje się z alg zaliczanych do sinic (cyjanobakterii). Ten typ alg sprawdza się idealnie do wykorzystania go w codziennym odżywaniu, ponieważ ma dużą ilość potrzebnych wartości odżywczych. Należą do nich m.in. pełnowartościowe białka roślinne, makro oraz mikro elementy czy witaminy. Dzięki temu zalicza się je właśnie do tzw. superfoods, czyli produktów o wszechstronnych działaniu opartym na bogatym składzie odżywczym.
Wartości odżywcze spiruliny
Najważniejszą zaletą stosowania spiruliny jest fakt, że posiada wysoką zawartość białka wraz z 18 aminokwasami. Zawiera lipidy bogate w kwasy tłuszczone, gdzie warto wymienić obecność kwasów takich jak: eikozapentaenowy, stearydonowy, czy y-linoelenowy. Spirulina to bogactwo witamin – A, B, C, D, E, K oraz uzupełnia braki cynku, miedzi, selenu czy żelaza.
Właściwości spiruliny
Warto poznać dokładnie, jakie właściwości ma ten superfoods, dzięki temu dowiemy się, w jaki sposób działa na nasz organizm. Powstało wiele badań, które potwierdzają korzystny wpływ tego produktu na funkcjonowanie organizmu. Wykazuje przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.
- Spirulina to bogate źródło białka roślinnego, dlatego zalecana jest osobom aktywnym, które w diecie potrzebują właśnie tego składnika. Jednocześnie przyczynia się do redukcji masy ciała u osób, które prowadzą aktywny tryb życia.
- Ma działanie antynowotworowe oraz zawiera przeciwutleniacze, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników i rozwój chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Oprócz tego spirulina ma działanie antyoksydacyjne, za które odpowiada witamina C, E oraz beta-karoten.
- Wspomaga usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.
- Spirulina ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.
- Posiada możliwość pobudzania układu immunologicznego, dzięki temu organizm nabiera odporności na infekcje.
- Obniża stężenie glukozy we krwi oraz pomaga kontrolować poziom cholesterolu, regulując również ciśnienie tętnicze we krwi.
Oprócz wszystkich wewnętrznych właściwości warto wspomnieć o działaniu zewnętrznym. Spirulinę wykorzystuje się do zmniejszenia zaczerwienienia naskórka, odżywia skórę oraz nie powoduje uczuleń. Chroni również naskórek przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Spirulina – jak stosować?
Można stosować spirulinę w proszku oraz spirulinę w tabletkach. Warto zapoznać się z dawkowaniem zawartym na opakowaniu produktu, który kupiliśmy.
Najczęściej wykorzystuje się spirulinę w kuchni i dodaje do posiłków. Świetnie się wchłania oraz jest wysoce przyswajalny. Wiele osób decyduje się na koktajle z zawartością tego składnika. Dodawać spirulinę można do koktajli warzywnych z zawartością pietruszki, szpinaku, kalafiora czy brukselki. Należy je jedynie odpowiednio doprawić, aby uzyskała wyrazisty i odczuwalny przyjemny smak.
Produkt ten można wykorzystać również do użytku zewnętrznego, gdzie dzięki niemu poprawia się stan skóry, włosów i paznokci.
źródło zdjęcia: foodsbyann.com
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź