
Czy jedzenie orzechów w ciąży jest zdrowe?
Stan ciąży jest dla każdej mamy bardzo ważnym okresem. Starają się dbać wtedy nie tylko o siebie, ale także o swojego małego potomka. Wówczas pojawiają się wątpliwości dotyczące aktualnej diety, tego, co powinniśmy włączyć do codziennego jadłospisu, a czego unikać. Często przedmiotem dyskusyjnym stają się orzechy, które są powszechnie uważane, za źródło alergii pokarmowych. Przyszłe mamy obawiają się, że spożywając je, narażą swoje dziecko na potencjalne alergie. Czy słusznie? Czy możemy jeść orzechy w ciąży bez obaw o zdrowie malucha?
Orzechy – wartości odżywcze
Orzechysą jednymi z produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Zaraz obok ryb morskich oraz olejów roślinnych, to właśnie one są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w czasie ciąży zapotrzebowanie wzrasta aż o 50%! Ponadto orzechy bogate są w wysokiej jakości białko roślinne, błonnik oraz witaminy: E, B1, PP, B6, cholinę oraz pierwiastki: magnez, miedź, mangan i potas. Wszystkie te składniki odgrywają bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych organizmu. Dlaczego warto spożywać orzechy w ciąży?
- Kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu, pomagają w rozwoju układu nerwowego, wspomagają odporność oraz układ sercowo naczyniowy.
- Białko roślinne jest ważnym składnikiem budulcowym, ponadto ma istotny wpływ na odporność oraz wspomaga zachowanie równowagi hormonalnej;
- Pierwiastki zawarte w orzechach odpowiadają między innymi za prawidłowy transport tlenu w organizmie, są nośnikami energii, a także wspomagają mineralizację kości.
- Witaminy wspomagają procesy metaboliczne, a ich niedobory mogą zaburzać prawidłowy rozwój płodu.
- Kwas foliowy obecny w orzechach pod postacią witaminy B9 jest istotnym składnikiem diety każdej kobiety w ciąży, gdyż zapobiega on wadom płodu, a także ma szereg korzyści dla mamy: wzmacnia metabolizm, poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.
- Witamina E hamuje rozwój wolnych rodników w organizmie, a także może zapobiegać poronieniom.
Czy orzechy sprzyjają występowaniu alergii pokarmowych?
Nie istnieją badania, które potwierdzają większe prawdopodobieństwo występowania alergii pokarmowej u dziecka, jeżeli w trakcie ciąży matka regularnie spożywała alergeny. Mało tego, liczne badania dotyczące diety kobiet w ciąży bądź wpływu orzechów na płód wskazują, że spożywanie orzechów w ciąży jest jak najbardziej wskazane, zwłaszcza przez wzgląd na to, że stanowią one wartościowy element diety.
Wszelkie zalecenia dotyczące karmienia w ciąży zalecają spożywanie produktów pełnowartościowych, bogatych w składniki mineralne i budulcowe, a takie zdecydowanie są orzechy. Nie bez przyczyny wskazuje się, że dzienna zalecana porcja produktów z tej grupy spożywczej powinna wynosić około 30-42 g, co jest odpowiednikiem około garści. Zapewni to dostarczenie takiej ilości składników odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm. Warto pamiętać, że w ciąży zapotrzebowanie na poszczególne składniki wzrasta, a nasza dieta powinna być bogata i bardziej różnorodna.
Jakie orzechy spożywać w ciąży?
Na rynku mamy obecnie szeroką gamę produktów spożywczych z tej grupy, w różnych formach do spożycia. Możemy spotkać orzechy łupane, prażone, w płatkach lub w słupkach. Które najlepiej wybierać? Jakie orzechy będą najlepsze dla kobiet w ciąży?
W zależności od gatunku poszczególne orzechy mają nieco inne właściwości oraz inną zawartość mikro- i makroskładników. Które zatem będą najkorzystniejsze dla zdrowia naszego malucha?
- Najpopularniejsze w naszym kraju, orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów nienasyconych, m.in. kwasu linolenowego, który należy do ważnej grupy kwasów omega-3. Już trzy sztuki dziennie pokryją Twoje zapotrzebowanie na ten składnik mineralny!
- Migdały będą bogatym źródłem magnezu, który pomoże Ci zachować spokój w stresowych sytuacjach, zawierają niemal 20% białka i wspomagają obniżanie cholesterolu we krwi.
- Orzechy laskowe, podobnie jak orzechy włoskie, są nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawierają pokaźną ilość kwasu foliowego, który wspiera rozwój płodu.
- Orzeszki ziemne, które z biologicznego punktu widzenia należą do tej samej grupy co fasola czy soja, zawierają wyjątkowo dużo niacyny, czyli witaminy B3 oraz potasu.
Spożywanie orzechów w ciąży – podsumowanie
Niezależnie od tego, jakie orzechy należą do Twoich ulubionych, warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu, nie tylko na czas ciąży. Spożywanie orzechów codziennie dostarczy Ci dużą ilość wartości mineralnych oraz błonnika, który stanowi nieocenioną pomoc w przypadku zaparć. Mimo krążących mitów na temat spożywania orzechów w ciąży warto wiedzieć, że są one szczególnie wartościowym elementem jadłospisu, który możemy włączyć do diety przyszłej mamy.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź