
Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie
Komosa ryżowa jest nazywana również ryżem peruwiańskim lub quinoą. Z uwagi na jej naturalne pochodzenie, niski stopień przetworzenia oraz cenne wartości zdrowotne określa się ją mianem super żywności.
Czy wiesz jak gotować komosę ryżową? Zdajesz sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania? Jeśli nie, zapoznaj się z poniższymi informacjami, a quinoa nie będzie już miała dla Ciebie tajemnic!
Komosa ryżowa – jak gotować?
Nie trzeba posiadać wieloletniego doświadczenia kulinarnego, aby w kilka chwil została przyrządzona komosa ryżowa. Jak gotować ten produkt spożywczy? W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w garnek i zagotować w nim dwie szklanki wody. Następnie wsypuje się tam jedną szklankę tego składnika i gotuje przez piętnaście minut. Po tym czasie należy zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Dzięki temu ziarna komosy ryżowej wchłoną wodę i napęcznieją.
Pamiętaj jednak o jednym – przed ugotowaniem musisz wypłukać komosę ryżową pod bieżącą wodą. Takie działanie sprawi, że z powierzchni ziaren zostanie usunięta substancja nadająca im gorzki smak. W efekcie ugotowana quinoa na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe.
Komosa ryżowa – zastosowanie
Komosa ryżowa zyskuje na popularności. Coraz częściej gości w polskich kuchniach i jest wykorzystywana do przygotowywania różnorodnych posiłków – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. W daniach obiadowych stanowi zwykle zamiennik ziemniaków, makaronu, czy kaszy. Składnik ten traktuje się również jako dodatek do sałatek, koktajlu lub smoothie. Z jej użyciem można przyrządzić tortille, krokiety, desery, a nawet ciasteczka i ciasta.
Lubisz eksperymentować w kuchni z nowymi składnikami i przygotowywać z nich smakowite posiłki? Wypróbowałeś już komosę ryżową? A czy znana jest ci mąka ryżowa? Jeśli nie, koniecznie musisz ją poznać – z jej wykorzystaniem orientalne dania kuchni azjatyckiej będą smakowały jeszcze lepiej niż dotychczas.
Komosa ryżowa – indeks glikemiczny, właściwości zdrowotne
Komosa ryżowa charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wśród nich najważniejsze znaczenie ma wysoka zawartość witamin, składników odżywczych, aminokwasów i przeciwutleniaczy istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto quinoa jest źródłem białka.
Czy cukrzykom zalecana jest komosa ryżowa? Indeks glikemiczny tego składnika jest niski, w związku z czym, osoby borykające się z tą chorobą mogą włączyć ją do swojego menu. Jednocześnie quinoa stanowi źródło błonnika, dzięki któremu możliwe jest obniżenie poziomu cukru we krwi.
Komosa ryżowa – podsumowanie
Pojawia się zatem pytanie – dla kogo jest komosa ryżowa? Odpowiedź na nie jest bardzo prosta. To produkt spożywczy, który ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne powinien wzbogacić jadłospis każdego z nas. Nie ma tutaj znaczenia wiek, czy płeć – od czasu do czasu po prostu warto zjeść posiłek, do którego przygotowania został wykorzystany ten popularny superfood.
Jest to bardzo interesujący oraz wszechstronny składnik, jednak najbardziej powinien on zwrócić uwagę wegan i wegetarian, ponieważ wyróżnia się wysoką zawartością białka. Z kolei fakt, że nie zawiera on glutenu, może zainteresować osoby, które chorują na celiakię.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź