banner newsletter
Cukry i Słodziki Kasza Ryż Syropy i napoje Fasola Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe
Czym najlepiej przyprawiać mięso – niezawodne sposoby na wydobycie smaku

Czym najlepiej przyprawiać mięso – niezawodne sposoby na wydobycie smaku

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

W kuchni polskiej mięso jest nieodłącznym elementem wszelkich potraw. Najczęściej sięgamy po drób, ale również wołowina i wieprzowina nierzadko gości na naszych stołach. Należy mieć na uwadze, że każdy rodzaj mięsa przyprawia się odrobinę inaczej, dlatego niezwykle ważna jest znajomość poszczególnych zasad doprawiania mięs. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie przyprawy stosować w przypadku konkretnego mięsa, by wydobyć najlepszy smak oraz aromat i jednocześnie nie przesadzić.

Przyprawianie mięs – podstawa

Podstawą przyprawiania mięsa jest z pewnością natarcie poszczególnych części solą, pieprzem oraz suszonymi lub świeżymi ziołami. Błędne jest myślenie, że sama sól i pieprz wystarczą. Jeżeli dbasz o zdrowie, najlepiej stosować sól jodowaną lub himalajską.

Niektóre z ziół sprawdzą się lepiej w przypadku drobiu, inne wydobędą głęboki smak i aromat wołowiny, a jeszcze inne z kolei mogą zepsuć smak naszego mięsa. Gama przypraw i mieszkanek przyprawowych jest bardzo szeroka, dlatego nie należy ograniczać się jedynie do soli i pieprzu. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, ponieważ jedząc mięso chcemy czuć smak mięsa, a nie tymianku czy curry.

Poniżej znajduje się przydatna ściąga, z której możesz od teraz zawsze korzystać, przygotowując mięsne potrawy, by wzbogacić ich smak.

Jak przyprawić drób?

Drób zdecydowanie najczęściej gości na polskich stołach. Jest stosunkowo niedrogi, lekkostrawny a jednocześnie zawiera cenne białko. Dlatego też sposobów przygotowania go jest niezliczenie wiele. Można je gotować, dusić, piec lub smażyć. W zależności od sposobu podania, mieszanka przypraw nieco się różni:

  • smażone – najlepiej doprawić cebulą, czosnkiem, pieprzem, papryką i estragonem
  • pieczone – poza powyższymi przyprawami zdecydowanie warto dodać majeranek, który w procesie pieczenia wydobędzie aromatyczny smak naszego mięsa
  • duszone – poza cebulą, czosnkiem i pieprzem można jeszcze postawić na tymianek, który idealnie komponuje się z potrawami duszonymi
  • gotowane – tu warto dodać również liść laurowy oraz ziele angielskie, żeby po wypuszczeniu soków, mięso „poleżało” w aromatycznej marynacie

A jeżeli zastanawiasz się jak przyprawić kaczkę lub indyka, to warto rozważyć również pieprz pomarańczowy, w którego skład wchodzi sól, skórka pomarańczy, pieprz czarny, cukier i cebula. Do tego, kaczka pieczona w piekarniku świetnie komponuje się z jabłkami i pomarańczami. Jeżeli przygotowujesz marynatę i nie wiesz czym przyprawić kaczkę, rozważ takie składniki jak: imbir, anyż, miód i sos sojowy. Pyszny obiad gwarantowany.

Jak przyprawić wołowinę?

W powszechnej opinii prawidłowe przygotowanie wołowiny jest niezwykle trudne i czasochłonne, ale wystarczy odrobina chęci i odpowiednie przyprawy by przyrządzić potrawę, która na długo zapadnie w pamięć:

  • smażona – tu wystarczy zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, pieprz, paprykę i estragon
  • pieczona – pieczoną wołowinę najlepiej doprawić majerankiem, estragonem, pieprzem i papryką
  • duszona – wystarczy odrobina pieprzu, tymianku, czosnku i cebuli
  • gotowana – aby poprawnie ugotować wieprzowinę wystarczy dodać majeranek, liść laurowy, paprykę, pieprz i ziele anielskie

Jak przyprawić wieprzowinę?

Smak wieprzowego mięsa można podkreślać wieloma przyprawami, które nie tylko dodadzą smaku potrawie, ale również sprawią, że danie będzie nieco lepsze dla żołądka. W przypadku poszczególnej formy podania mięsa najlepiej sprawdzą się:

  • smażone – mięso smażone najlepiej doprawić liściem laurowym, kminkiem, curry, miętą, imbirem i kolendrą
  • pieczone – warto do pieczeni dodać parę jabłek, czosnku, kminku, tymianku i pieprzu
  • duszone – idealnie komponuje się z piwem, goździkami, solą, pieprzem i cukrem,
  • gotowane – mięso wieprzowe gotowane warto przyrządzić z odrobiną mięty, majeranku, tymianku, estragonu, kolendry, soli oraz pieprzu

Jak przyprawić cielęcinę?

Cielęcina to niezwykle delikatne mięso, które należy przyprawiać niezbyt inwazyjną kompozycją ziół, a podawać można z warzywami takimi jak marchewka, kalafior, groszek czy fasolka szparagowa. Przed smażeniem lub pieczeniem należy posmarować ją olejem lub tłuszczem wieprzowym, aby nie wyschła.

  • cielęcina gotowana – w zupełności wystarczy tu odrobina pieprzu, pietruszka, ziele angielskie oraz koperek
  • cielęcina pieczona – oszczędzamy ilość przypraw by nie zbić łagodnego smaku mięsa, wystarczy postawić na liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Pamiętajmy, że w przypadku cielęciny raczej powinno się pozostawić jej lekki i nieco mdławy smak. Jeżeli wyżej wymienione przyprawy nie wystarczą, można użyć jeszcze bazylii, lubczykucząbru lub kolendry. Gotową potrawę warto oprószyć koperkiem lub szczypiorkiem.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze